PROVJERA: Može li se umrijeti od gripe ili hripavca

PROVJERA: Može li se umrijeti od gripe ili hripavca


PROVJERA: Može li se umrijeti od gripe ili hripavca?
Tvrdnja: "Govore o gripi i hripavcu, a nitko od tih bolesti nije umro.“
Izvor: FB komentar, 20. prosinca 2023.g.
Status: tvrdnja opovrgnuta
 
Navedena netočna tvrdnja nastavak je dezinformacija koje se šire medijskim prostorom koje su vezane za virusne bolesti i postupak cijepljenja, naročito nakon nedavne pandemije COVID-19 virusa. Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako svake godine sezonska gripa uzrokuje 3 do 5 milijuna slučajeva teške bolesti te između 290 000 i 650 000 smrti povezanih s respiratornim uzrokom (https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-burden-of-influenza). Promatrajući podatke koje navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i to za sezonu gripe 2023. / 2024., vidljivo je da je zaključno s 19. svibnja ove godine u Hrvatskoj evidentirano 19 548 slučajeva oboljelih od gripe. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse), ali HZJZ navodi kako je tijekom ove sezone prijavljeno 43 smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija (https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/gripa-u-hrvatskoj-u-sezoni-2023-2024-20-tjedan-2024/). Promatrajući iste podatke na razini SAD-a, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje kako je u razdoblju od 1. listopada 2023. do 1. lipnja 2024. godine, sezonska gripa uzrokovala od 35 do 64 milijuna slučajeva bolesti, 390 000 - 810 000 hospitalizacija te 24 000 - 71 000 smrtnih slučajeva (https://www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm).
Iz navedenih podataka vidljivo je kako je gripa, unatoč niskoj smrtnosti koja se javlja najvećim dijelom kod starijih bolesnika s već postojećim podležećim bolestima, značajna opasnost za ljudsko zdravlje i funkcioniranje cjelokupnog zdravstvenog sustava. Prevencijske mjere koje osim standardnih mjera higijene uključuju i cijepljenje predstavljaju siguran i učinkovit način za očuvanje zdravlja i sprječavanje smrtnih ishoda, naročito u starijih bolesnika te bolesnika čije je zdravlje ugroženo podležećim bolestima.

Autor: Miro Vuković, dr.med.; Ured za provjeru točnosti informacija o zdravlju

"Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije, Europske komisije, Ministarstva kulture i medija ili Agencije za elektroničke medije. Europska unija, Europska komisija kao ni Ministarstvo kulture i medija ni Agencija za elektroničke medije ne mogu se smatrati odgovornima za njih."
Ispiši stranicu