Svečana dodjela Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu za 2022. godinu

Svečana dodjela Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu za 2022. godinu koja se dodjeljuje najproduktivnijim znanstvenicima čiji je rad značajno pridonio prepoznatljivosti našeg Sveučilišta u znanstvenoj izvrsnosti, održana je u ponedjeljak 30 siječnja u vijećnici Senata „Don Frane Bulić“

Ukupno je nagrađeno 20 znanstvenika koji su odabrani na način da je sukladno znanstvenoj produktivnosti u 2021. godini trenutno zaposlenih znanstvenika na Sveučilištu u Splitu, Sveučilišna knjižnica napravila rang liste sa znanstvenim radovima indeksiranim u WoSCC i Scopus bazama podataka prema znanstvenim područjima kao temelj za dodjelu Nagrade za znanost za 2022. godinu. Uzimani su u obzir radovi s afilijacijom Sveučilišta u Splitu.

Uz broj objavljenih radova, pojedina povjerenstva primijenila su i dodatne kriterije znanstvene izvrsnosti poput kvalitete časopisa, doprinosa radu (glavni i dopisni autor). Za dodjelu nagrade u kategoriji znanstveni novaci, asistenti i poslijedoktorandi uzimani su u obzir kandidati s minimalno 3 objavljena rada u WoSCC ili Scopus bazi, a kao dodatni kriteriji kvaliteta časopisa i doprinos kandidata radu. Povjerenstva su predložila određeni broj kandidata za Nagradu za znanost Sveučilišta u Splitu za 2022. godinu, vodeći računa o ukupnom broju znanstvenika iz pojedinog područja. Senat Sveučilišta u Splitu usvojio je listu na sjednici održanoj 15. prosinca 2022. godine.

Svečanosti su nazočili  rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, prorektori prof. dr. sc. Igor Jerković, prof. dr. sc. Nikša Jajac, prof. dr. sc. Zoran Đogaš, prof. dr. sc. Boris Maleš, gradonačelnik Grada Splita prof. dr. sc. Ivica Puljak, i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić, čelnici sastavnica našeg Sveučilišta, kao i obitelji i prijatelji laureata.

Današnji događaj potvrda je da splitsko sveučilišta za kojeg znamo da grabi velikim koracima naprijed tu dinamiku nastavlja i dalje. Vaši rezultati, priznanja i postignuća su pokazatelj da niste samo sveučilišni nastavnici i profesori, odnosno da niste zanemarili onu drugu dimenziju svog posla, a to je znanstveno-istraživački rad. Na tome iskrena čestitka – kazao je pročelnik Đonlić u pozdravnom govoru istaknuvši kako je rad nagrađenih znanstvenika potvrda da se i iz našeg grada i županije mogu ostvarivati vrhunski rezultati u znanosti, što također uvelike doprinosi našoj prepoznatljivosti.

Prema riječima pročelnika Đonlića Splitsko-dalmatinska županija i dalje će podupirati Sveučilište u njegovom razvoju, a s ciljem kako bi bili najbolje sveučilište, najbolji grad i županija.

Potporu Sveučilištu obećao je gradonačelnik Puljak, ponosan što je na  nedavnom gostovanju u jednoj od europskih prijestolnica pri prezentiranju grada Splita mogao istaknuti splitsko sveučilište kao najbolje u regiji.

Mi smo po relevantnim rang listama zaista najbolje sveučilište u regiji, a to je prvenstveno zbog vas i vaših vrhunskih rezultata i produktivnosti.  Pozivam sve vas da još više i još snažnije sudjelujemo u razvoju grada, da to što smo najbolji preslikamo i na naš grad, županiju i našu zemlju – poručio je gradonačelnik Puljak čestitavši laureatima i upravi Sveučilišta.

Danas je izvanredan dan kada pokazujemo našu snagu. Snagu koje smo mi svjesni, ali koju vide i drugi. Mnogi kada vide što mi imamo i kako radimo itekako žele s nama surađivati, a najbolji ambasadori našeg sveučilišta, grada, županije i Republike Hrvatske su upravo znanstvenici. Zato mi je drago što vas možemo nagraditi jer ste to ono što ste vi zaslužili vašim trudom i radom kazao je rektor Ljutić istaknuvši kako su jasna pravila i kriteriji te transparentnost u sustavu nagrađivanja upravo ono za što se Sveučilište zalaže.

Koliko je splitsko sveučilište prepoznatljivo svjedoči činjenica da nam se nudilo da budemo ne samo članovi maritimne asocijacije, već i vrlo starih uglednih sveučilišta. Mi smo se odlučili za mediteransku povezanost unutar SEA-EU alijanse. Odlično smo pozicionirani na ljestvicama, što nije uopće lako uzimajući u obzir bogatstvo, ne samo zemalja, već regija  i gradova iz kojih se sveučilišta pozicioniraju. Drugi možda imaju jaču industriju ili najnoviju tehnologiju, ali mi imamo mudrost i našu pamet koji nas plasiraju visoko na ljestvicama – istaknuo je rektor naglasivši kako je jednako važno, uz potporu Grada Splita, učiniti i naš grad prepoznatljivim sveučilišnim gradom.

U ime nagrađenih znanstvenika zahvalila se prof. dr. sc. Valerija Dunkić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Znanstvenici su timski igrači koji pridonose razvoju poticajne sredine za razvoj mladih snaga, naših studenata i asistenata, baš onako kao što su to radili naši nastavnici za nas. Hvala Sveučilištu u Splitu što je stalnim zalaganjem i stalnim radom na suradnji s drugim znanstvenim institucijama te financiranjem istraživanja doprinosi našem znanstvenom radu. Hvala predlagateljima i Senatu što nas je odabralo istaknula je profesorica Dunkić poručivši da se nada kako će dogodine nagrađeni imati još bolje znanstvene radove koji će omogućiti još bolji plasman Sveučilišta na rang ljestvicama.

Za izvrstan glazbeni intermezzo svečanosti zaslužan je trio studentica Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu u sastavu Eva Marković - flauta, Veronika Anđelić – violina i Martina Šendo -  klavir.

POPIS NAGRAĐENIH:

U PODRUČJU BIOMEDICINE I ZDRAVSTVA nagrađeni su:

prof. dr. sc. Katarina Vukojević s Medicinskog fakulteta
prof. dr. sc. Ozren Polašek s Medicinskog fakulteta
izv. prof. dr. sc. Zenon Pogorelić s Medicinskog fakulteta.

U PODRUČJU DRUŠTVENIH ZNANOSTI nagrađeni su:

dr.sc. Šime Veršić s Kineziološkog fakulteta
doc. dr. sc. Ante Mandić s Ekonomskog fakulteta
izv. prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac s Filozofskog fakulteta

U PODRUČJU TEHNIČKIH ZNANOSTI nagrađeni su:

doc. dr. sc. Katarina Rogulj s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije
doc. dr. sc. Luka Vukić s Pomorskog fakulteta
prof. dr. sc. Dražan Jozić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta
izv. prof. dr. sc. Josip Lorincz s Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje

U PODRUČJU PRIRODNIH ZNANOSTI nagrađeni su:

prof. dr. sc. Igor Jerković s Kemijsko-tehnološkog fakulteta
prof. dr. sc. Valerija Dunkić s Prirodoslovno matematičkog fakulteta

U PODRUČJU BIOTEHNIČKIH ZNANOSTI nagrađena je :

doc. dr. sc. Željka Trumbić sa Sveučilišnog odjela za studije mora 

U INTERDISCIPLINARNOM PODRUČJU nagrađen je:

Prof. dr. sc. Nikša Jajac s  Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije

U HUMANISTIČKOM PODRUČJU nagrađena je:

prof. dr. sc. Eldi Grubišić Pulišelić  s Filozofskog fakulteta

U KATEGORIJI MLADI ZNANSTVENICI  nagrađeni su:

Marko Kumrić s Medicinskog fakulteta
Toni Modrić s Kineziološkog fakulteta
Marija Nazlić s Prirodoslovno matematičkog fakulteta
dr. sc. Anna Šušnjara s Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje
Martina Čagalj sa Sveučilišnog odjela za studije mora