Laboratorij za biofiziku i medicinsku fiziku

Laboratorij za biofiziku i medicinsku fiziku

Naš je cilj razjasniti kako se plazma membrane fibroznih stanica leće, a posebno njen lipidni dvosloj, mijenjaju tijekom starenja i stvaranja mrene, tako da se alternativne strategije za sprječavanje, usporavanje, napredovanje i liječenja mogu predložiti i razviti.

Laboratorij za biofiziku i medicinsku fiziku                    

  Lab for biophysics
Voditeljica 
  
 Prof. dr. sc. Marija Raguž 
 
Opis istraživanja
Očna mrena je glavni uzrok sljepoće u svijetu. Operacija je trenutno jedini učinkovit tretman. Razlog za pojavu očne mrene je nepoznat, ali veliki broj dokaza ukazuje na to da veliki udio kolesterola i prisutnost domena dvosloja kolesterola (DDKa) u očnoj leći pomaže u održavanju njene transparentnosti. Stanične membrane očne leće igraju važnu ulogu u održavanju transparentnosti. Imaju jedinstven lipidni sastav i strukturu koja pomaže u spriječavanju stvaranja očne mrene. U našem istraživanju želimo ispitati ulogu lipidnog dijela dvosloja stanične membrane u održavanju homeostaze fibroznih stanica i leće oka. Prisutnost DDKa osigurava zasićenost okolnog fosfolipidnog dvosloja kolesterolom te pomažu u održavanju homeostaze membrane leće dok se membranski fosfolipidni sastav značajno mijenja sa starenjem. Naš cilj je prilagoditi postojeće metode za pripremu modelnih membrana s visokim udjelom kolesterola (odgovarajući modeli stanične membrane fibroznih stanica) i primijeniti ih na ispitivanje membrana koristeći biofizikalne metode. Naš je cilj razjasniti kako se plazma membrane fibroznih stanica leće, a posebno njen lipidni dvosloj, mijenjaju tijekom starenja i stvaranja mrene, tako da se alternativne strategije za sprječavanje, usporavanje, napredovanje i liječenja mogu predložiti i razviti. Ovo vrlo značajno istraživanje omogućuje bolje razumijevanje pozitivne uloge visokog nivoa kolesterola u membranama fibroznih stanica leće oka i negativne uloge tijekom razvoja ateroskleroze.  
 

Projekti
Unravelling cholesterol-domain organization and function in the plasma membrane of the eye lens fiber cells using fluorescent methods 
Voditelj projekta: prof. dr. sc. Marija Raguž
Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost - HRZZ
Trajanje projekta: 2019 - 2024 
Projektni partner/i: Medical College of Wisconsin, Okinawa Institute of Science and Technology
 
Lipid Domains in Lens Membranes of a Single Eye: EPR Spin-Labeling Studies
Voditelj projekta: prof. dr. sc. Marija Raguž
Izvor financiranja: Ministarstvo znanosti i obrazovanja - MZO
Trajanje projekta: 2019 - 2021 
Projektni partner/i: Medical College of Wisconsin
 
Članovi tima/ suradnici
prof. dr. sc. Marija Raguž, dipl. ing., voditelj laboratorija 
dr. sc. Zvonimir Boban, mag. phys., poslijedoktorand 
Ivan Mardešić, mag. phys., doktorand
 
Planovi budućih istraživanja 
Nakon razvijanja metodoloških postupaka za pripravu membrana s visokim sadržajem kolesterola poželjno bi bilo proširiti istraživanje na druga područja interesa. Posebno važna je uloga modelnih membrana u istraživanju pojave ateroskleroze kao i u istraživanju membrana kao potencijalnih prenosioca lijekova.
 

Izabrane publikacije i doktorski radovi 

 

Područja istraživanja: cholesterol, phospholipids, plasma membrane, electroformation, lipid composition, giant unilamellar vesicles, lipid domains, cholesterol bilayer domain, cholesterol crystals, liposomes  

Ispiši stranicu