Potpisan ugovor vrijedan gotovo 200 milijuna kuna za nabavu mega računala u znanstvene svrhe


U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u srijedu je svečano potpisan ugovor o dodjeli gotovo 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za nabavu mega računala koje će se koristiti za vrhunska znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka.

U sklopu projekta „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)" nabavit će se mega računalo koje je deset do dvadeset puta jače od postojećih kapaciteta u Hrvatskoj.

Bit će distribuirano u četiri grada, Zagreb, Osijek, Rijeku i Split, a koristit će se za znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka nužnih za iskorak u moderne tehnologije, poput umjetne inteligencije i big data, rečeno je tijekom svečanosti.

Nositelj projekta je Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), koji će u suradnji sa Sveučilištem J.J. Strossmayera Osijek, Sveučilištem u Rijeci, Sveučilištem u Splitu i Sveučilištem u Zagrebu tijekom tri godine izgraditi računalni i podatkovni oblak, koji će biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture.

Vrijednost projekta je 196,8 milijuna kuna, a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija".

Izvor:MZO


Ministarstvo znanosti  i obrazovanja i ove godine je sklopilo Godišnji ugovor o nabavi najma korištenja Microsoft programskih proizvoda za javna visoka učilišta i javne znanstvene institute za 2018. godinu prema već sklopljenome Okvirnom sporazumu za razdoblje od 2017. do 2019. godine.

Ustanove koje imaju pravo korištenja Microsoft programskih proizvoda prema sklopljenome godišnjem ugovoru i okvirnome sporazumu su javna visoka učilišta i javni znanstveni instituti u Republici Hrvatskoj.

Javna visoka učilišta i javni znanstveni instituti za sve informacije i korisničku podršku mogu kontaktirati Distribucijski centar za Microsoft proizvode u Sveučilišnome računskom centru Srce, koji je zadužen za distribuciju programskih proizvoda i korisničku podršku javnim ustanovama iz sustava visokog obrazovanja. Privatna visoka učilišta i privatni znanstveni instituti nemaju pravo korištenja Microsoft programskih proizvoda prema ovome godišnjem ugovoru.

Izvor:MZO

Ispiši stranicu