Novi uspjesi Sveučilišta u Splitu na svjetskim rang listama

Novi uspjesi Sveučilišta u Splitu na svjetskim rang listama


The Center for World University Rankings

Prema rezultatima CWUR-a Centra za rangiranje svjetskih sveučilišta (The Center for World University Rankings) koje mjeri kvalitetu obrazovanja i osposobljavanja studenata, kao i prestiž članova fakulteta i kvalitetu njihovog istraživanja bez oslanjanja na ankete i podneske sveučilišta, Sveučilište u Splitu ove godine je ukupno rangirano na 763. mjestu, dok se prvi put  pojavilo 2018. godine, na 772. mjestu.

Možemo biti ponosni jer smo prepoznati po kvaliteti obrazovanja i znanstvenog rada, zatim kao jedna od top 25 institucija u cijelom svijetu po broju znanstvenih radova u otvorenom pristupu, ali i kao inovativna institucija s praksom društveno korisnog učenja. U kategoriji Etičke vrijednosti i društvena odgovornost rangirani smo na visoko kao 15. sveučilište na svijetu  – kazao je rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić na konferenciji za medije na kojoj je zajedno s prorektorima prof.dr.sc. Leandrom Vranješ Markić, prof.dr.sc. Đurđicom Miletić, prof.dr.sc. Tomislavom Kilićem, prof.dr.sc. Željkom Radićem i prof.dr.sc. Goranom Kardumom, predstavio rezulatate rangiranja Sveučilišta na ljestvicama CWUR, U-MULTIRANK i WURI.

Sveučilište u Splitu bodove je dobilo samo u odnosu na kvalitetu znanstvenog rada gdje zauzima 721. mjesto sa 71.9 bodova.

Rangiranje se temelji na 4 osnovna pokazatelja, kvaliteta obrazovanja, zapošljavljanje alumnija, kvaliteta nastavnika i kvaliteta znanstveno-istraživačkog rada. Pritom se pri izračunu kvalitete znanstveno-istraživačkog rada uzimaju u obzir broj znanstvenih radova te koliko ih je objavljeno u vrhunskih znanstvenim časopisima, kao i koliko ih je visoko citirano.  Dobivanje bodova u kategoriji kvalitete nastavnika i kvalitete obrazovanja iznimno je teško jer se mjere samo najprestižnije svjetske nagrade poput Nobelovih nagrada, Fieldsove medalje u matematici, Kavli nagrada itd. kako nastavnika tako i alumnija. Kriterij zapošljavanja broji samo alumnije koji su izvršni direktori 2000 tvrtki na Forbes Global listi (tvrtke poput najpoznatijih banaka, Apple, Microsoft, naftne kompanije…)

Izvor:UNIST

Ispiši stranicu