Splitskom sveučilištu odobreno 190 milijuna kuna iz EU fondova

Splitskom sveučilištu odobreno 190 milijuna kuna iz EU fondova

od čega 20 milijuna kuna za stavljanje u funkciju nastambe za pokusne životinje na Mefst-u.
U sklopu konferenciji za medije i gospodarstvo održane na Pomorskom fakultetu u Splitu, dana 10.11.2017. u organizaciji Sveučilišta, predstavljen je projekt "Stavljanje u funkciju novoizgrađene nastambe za pokusne životinje" koja je smještena na Medicinskom fakultetu u Splitu. Projekt je predstavio prijašnji Prodekan za znanost i voditelj prijave ovog projekta prof. dr. sc. Janoš Terzić. (sažetak)

Sveučilištu je kroz tri projekta odobreno gotovo 190 milijuna kuna nepovratnog novca iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojima će se osigurati ne samo razvoj ove ustanove, nego i omogućiti kvalitetnija suradnja s gospodarstvenicima iz okruženja.

Kako se čulo na predstavljanju javnosti, rezultat je to dugogodišnjeg rada dviju generacija dekana, brojnih profesora i niza stručnih suradnika. Potpuno financiranje osigurano je rješenjem Ministarstva znanosti, a u sklopu poziva "Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija".

U pitanju su brojna kapitalna infrastrukturna ulaganja do sredine 2020. godine, kojom će se studentima omogućiti rad u laboratorijima opremljenima najsuvremenijom opremom koja je na razini svjetske znanstvene elite.

– Odobreni projekti uvest će naše Sveučilište u novu eru, možemo biti ponosni jer to je iznimno važno za budućnost našeg Splita i cijele Dalmacije. Njihovom realizacijom riješit će se naši postojeći problemi, ali korist će ostvariti i naši gospodarstvenici, kojima će biti dostupan velik broj instrumenata i opreme za testiranje, istraživanje i razvoj. Sveučilište želi biti otvoreno prema okruženju, lokalnoj zajednici i gospodarstvu, a sve ovo radimo kako bi ta dvosmjerna suradnja bila još kvalitetnija – kazao je Šimun Anđelinović, sveučilišni rektor, najavljujući kako će korist od ovih projekata imati poduzetnici u građevinarstvu, geodeziji i arhitekturi, proizvodnji i preradi hrane, bioekonomiji, farmaceutici, pomorstvu i kemijskom inženjerstvu.

Osigurano je 85 milijuna kuna za znanstvenoistraživačku opremu i laboratorije u novoj Zgradi tri fakulteta otvorenoj na Kampusu, pa će se oprema na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu primjerice koristiti u analizi vina, ulja, mlijeka ili za certificiranje ekološke hrane. Kemijsko-tehnološkom fakultetu omogućit će se istraživanje i razvoj ekološki prihvatljivih materijala i procesa, a Pomorski fakultet dogradit će svoj nautički simulator te imati mogućnost nadzora i simuliranja zagađenja mora uljima.
Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije će za 84,5 milijuna kuna rekonstruirati svoje postojeće objekte u Splitu i Žrnovnici te nabaviti potrebnu opremu i provesti organizacijsku reformu, a na Medicinskom fakultetu će se, na površini od 579 metara četvornih, nakon uloženih 20 milijuna kuna u funkciju staviti nastamba za pokusne životinje koja je označena kao ključan resurs za provođenje temeljnih i primijenjenih biomedicinskih istraživanja znanstvenika.

izvor: SD Ispiši stranicu