Najcitiraniji znanstvenici u 2023.

  
 

Na temelju citiranosti radova indeksiranih u bazi Web of Science Core Collection Institut za znanstvene informacije pri tvrtki Clarivate analizirao je utjecajnost pojedinih znanstvenika u 2023.

Pokazalo se da su najcitiraniji znanstvenici na području Kliničke medicine, a najviše "top znanstvenika" - više od trećine (37,5%), dolazi iz SAD-a. Nakon Amerikanaca najcitiraniji su Kinezi, zatim Britanci, Nijemci, Australci, Kanađani, Nizozemci, Francuzi, Hongkonžani i Talijani. Iz Hrvatske dva su se znanstvenika našla na popisu 1% najcitiranijih znanstvenika u 2023. godini - izv. prof. dr. sc. Danijela Bursać Kovačević s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Predrag Putnik  s Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever.

Analizu Instituta za znanstvene informacije pogledajte ovdje

"Budući da potreba za visokokvalitetnim podacima iz pomno odabranih izvora postaje sve važnija, prilagodili smo se i odgovorili na tehnološki napredak i promjene u izdavačkom okružju. Baš kao što smo primijenili stroge standarde i transparentne kriterije za odabir pouzdanih časopisa, usvojili smo i politiku vrednovanja i odabira visoko citiranih istraživača u pojedinoj godini, kako bismo na taj način odgovorili na izazove sve složenijih i manje pouzdanih zapisa o znanstvenim publikacijama.”

 David Pendlebury,  voditelj analize
(Institute for Scientific Information, Clarivate)
Ispiši stranicu