Pretražite novosti:

Na Medicinskom fakultetu u Splitu održano prvo izdanje Healthtech Adria Meetupa

Na Medicinskom fakultetu u Splitu održano prvo izdanje Healthtech Adria Meetupa
Iza nas je prvi u nizu Healthtech Adria Meetup!

Pod organizacijskom palicom NetHub akceleratora i Medicinskog fakulteta u Splitu u četvrtak je u novootvorenom prostoru Centra za kliničke vještine na Medicinskom fakultetu u Splitu održano prvo izdanje Healthtech Adria Meetupa na temu razvoja zdravstvenog inovacijskog ekosustava.
Glavni cilj Meetupa, uz umrežavanje dionika healthtech zajednice, bio je informiranje o važnosti razvoja zdravstvenog inovacijskog ekosustava.
 
Što nam ubrzani tempo tehnološkog napretka zdravstva donosi i kako naša regija može biti u koraku s istim? Upravo je to bilo glavno pitanje okupljenih sudionika Meetupa.
 
Svoje viđenje o izazovima koje donosi razvoj zdravstvenog inovacijskog ekosustava, ali i njegovim iznimnim potencijalima te o mogućnostima primjene tehnologija i inovacija u zdravstvenoj praksi podijelili su Arsen Ivanišević, doktor medicine, specijalist ortoped iz Kliničkog bolničkog centra Split i osnivač startupa Xiphoid, doc. dr. sc. Benjamin Benzon, doktor medicine i istraživač s Medicinskog fakulteta u Splitu, Antonio Perić-Mažar, suosnivač i direktor IT poduzeća Locastic te suorganizator Tinel meetupa, izv. prof. dr. sc. Jelena Šuran, suosnivačica i direktorica startupa ApiotiX Technologies, te Marko Mimica, suosnivač i direktor NetHub akceleratora za razvoj tehnologija u zdravstvu.

Meetup je otvorio Marko Mimica koji je podijelio priču o svojim karijernim i poduzetničkim početcima, inspiracijama te viziji razvoja zdravstvenog inovacijskog ekosustava.
Povezivanjem istraživačkih grupa, kliničara i industrije želimo potaknuti suradnju svih relevantnih dionika u procesu razvoju inovacija, a pacijentima kroz personaliziranu medicinu omogućiti veću kvalitetu zdravstvene skrbi. Želimo zajednicu koja će podržati i stvoriti neke od globalnih lidera u healthtechu.
 
Nakon zanimljivog predavanja uslijedila je panel rasprava koju je s pitanjem o izazovima s kojima se zdravstveni sustav susreće otvorila moderatorica Maja Čurković, voditeljica istraživanja i razvoja u NetHubu te stručnjakinja u području istraživanja korisničkih potreba.
 
Pitanje je potaknulo raspravu o motivaciji istraživača, (ne)dostupnom novcu za prijenos rezultata znanosti u gospodarstvo, institucionalnoj podršci i brojnim drugim ograničavajućim čimbenicima.

Panelisti su se složili da postoji motivacija među znanstvenicima, ali na individualnoj razini nije dovoljna za pokretanje većih promjena. Stoga je okupljanje svih relevantnih dionika nužno i poticajno za razvoj inovacija.

Doktor Benjamin Benzon istaknuo je kako sve češće istraživači niz godina posvećuju proučavanju potencijalnih otkrića, što ih dovodi do zasićenosti. Stoga teže objavljivanju znanstvenog rada s mišljenjem da će netko drugi preuzeti inicijativu za daljnji razvoj i komercijalizaciju rezultata istraživanja.
 
Kao predstavnik IT sektora, Antonio Perić-Mažar naglasio je da je pristup znanosti ograničen, ali da svaki pojedinac ima moć biti pokretač zajednice. Napomenuo je kako će AI donijeti velike promjene u zdravstvu i stvoriti novi prostor za startupe.

Nešto više o jazu između kliničke prakse i inovacijskog istraživanja pričao nam je doktor Arsen Ivanišević. Istaknuo je da među kolegama postoji visoki nivo motivacije za integracijom tehnologije u zdravstvo, ali zbog manjka vremena i nedostatka kapaciteta, inovacije se ipak ne događaju.
 
S druge strane, profesorica Jelena Šuran navela je nekoliko primjera dobre prakse inovacijskog ekosustava u svijetu te istaknula da istraživačima ne nedostaje motivacija, već da je glavni problem nedostatak institucionalne podrške istraživačima u Hrvatskoj, odnosno nedovoljna suradnja akademske zajednice s poduzetnicima u razvoju inovacija.

Panel rasprava završila je snažnom porukom koja je odjeknula među svim sudionicima: potencijal razvoja zdravstvenog inovacijskog ekosustava velik je, na nama je da maksimalno iskoristimo mogućnosti koje nam pruža tehnološki napredak.

Ovo je tek početak, a ako nastavimo u ovome tonu, uvjeren sam u svijetlu budućnost zdravstvenog inovacijskog ekosustava. Ovo je bio prvi u nizu Healtech Adria Meetup i planiramo nastaviti u istome tonu - stay tuned jer ponovno se vidimo ubrzo! zaključio je Marko Mimica.

Nakon formalnog dijela druženje se nastavilo u opuštenom tonu uz razmjenjivanje pozitivnih dojmova s prvog izdanja našeg Meetupa. S obzirom na entuzijazam prisutnih, jasno je da su ovakva događanja izvrsna prilika za umrežavanje healthtech zajednice i poticaj za daljnji razvoj i suradnju.

Picture1.jpg
Picture2.jpg
Picture3.jpg
Picture4.jpg
Picture5.jpg
Picture6.jpg
Picture7.jpg
Picture8.jpg
Picture9.jpg
Ispiši stranicu