Ivana Novak Nakir

Ivana Novak Nakir, prof. dr. sc.
            Ivana Novak Nakir je redovita profesorica zaposlena na Medicinskom fakultetu u Splitu od 2011. godine na Katedri za imunologiju i medicinsku genetiku. Voditeljica je istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost "Regulacija mitofagije posredovane receptorima u stanicama eritroidne loze - MitoReg". Voditeljica je završenog Uspostavnog istraživačkog projekta IHrvatske zaklade za znanost „The role of autophagy receptors in selective removal of mitochondria - AutoMito“. Diplomirala je molekularnu biologiju 2001. godine na Biološkom odsjeku PFM-a u Zagrebu, a doktorat znanosti stekla je na Karolinska Institutu u Stockholmu u Švedskoj 2006. godine. Nakon doktorata kratko je radila u Glaxo Smith Kline istraživačkom institutu u Zagrebu te je nakon toga 2008. godine započela poslijedoktorsko usavršavanje u laboratoriju prof. dr. sc. Ivana Đikića u MedILS-u u Splitu za kojeg je dobila EMBO Long Term Fellowship (link-JL).
            Trenutačno istražuje autofagiju, proces razgradnje staničnih dijelova nužan za održavanje ravnoteže i zdravlja svih stanica. Poseban naglasak u istraživanju dan je proučavanju uklanjanja oštećenih i nepotrebnih mitohondrija putem autofagije, tzv. mitofagije. Njen istraživački tim pokušava odgonetnuti molekularne mehanizme regulacije mitofagije s posebnim naglaskom na fosforilaciju i dimerizaciju specifičnih mitofagijskih receptora, kako bi se potencijelno objasnila njihova uloga u nastanku i razvoju tumora.
           Uključena je u COST akciju TRANSAUTOPHAGY, CA15138, gdje sudjeluje u radu radne skupine 1 (Basic research on autophagy molecular machinery), te je članica upravnog odbora (Management committee). Nedavno se pridružila još jednoj COST akciji "A sound proteome for a sound body: targenting proteolysis for protein remodeling, CA20113" gdje djeluje kao članica upravnog odbora (Management committee).

ORCID
CROSBI
ResearchGate

Financiranje:

 
  Ispiši stranicu