Pretražite novosti:

Svečano proslavljena 25. obljetnica osnutka Medicinskog fakulteta! - fotogalerija

Svečano proslavljena 25. obljetnica osnutka Medicinskog fakulteta! - fotogalerija
Proslavi 25. obljetnice osnutka Medicinskog fakulteta u Splitu održanoj u petak, 3. lipnja, uz dekana prof. dr. sc. Antu Tonkića i prodekane prof. dr. sc. Darka Moduna, prof. dr. sc. Antu Pundu, prof. dr. sc. Katarinu Vukojević, izv. prof. dr. sc. Renatu Pecotić, izv. prof. dr. sc. Joška Božića izv. prof. dr. sc. Ivana Galića, nazočili su mnogobrojni uzvanici – državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, akademik Zvonko Kusić, akademik Miroslav Radman, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita Mario Negotić, rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić s prorektorom prof. dr. sc. Milenkom Bevandom, prorektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Tomislav Kilić, dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Slavko Orešković, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, dekanica Stomatološkog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Zrinka Tarle, kao i prodekani medicinskih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Mostaru, čelnici sastavnica Sveučilišta u Splitu, članovi Senata splitskog sveučilišta, ravnatelj KBC Split prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik izv. prof. dr. sc. Marijo Bekić, predsjednik Upravnog vijeća bolnice Sveta Katarina prof. dr. sc. Dragan Primorac, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ doc. dr. sc. Željka Karin, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ Marko Rađa, ravnatelj Ljekarni SDŽ dr. sc. Ante Mihanović, ravnatelj REGIOMED KLINIKEN Alexander Schmidtke, direktor Medicinskog fakulteta REGIOMED prof. dr. Johannes Brachmann, članovi Fakultetskog vijeća, zaposlenici i studenti Fakulteta.

Dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Ante Tonkić je istaknuo kako je proslava ove značajne obljetnice izvrsna prigoda s poštovanjem se prisjetiti brojnih zaslužnih nastavnika, nekadašnjih dekana i prodekana te studenata i zahvaliti im na svemu što su učinili do sada.

- Studij Medicine u Splitu započeo je još 1974. godine kao dio zagrebačkog Medicinskog fakulteta, koji je odigrao značajnu ulogu i pri osnivanju samostalnog fakulteta u Splitu, na čemu ćemo uvijek biti neizmjerno zahvalni – ustvrdio je dekan Tonkić, naglasivši kako se danas izvode 4 integrirana studija Medicina, Dentalna medicina, Farmacija u suradnji s Kemijsko-tehnološkim fakultetom, te Medicina na engleskom jeziku. Od osnivanja do danas na studiju Medicine diplomiralo je 1154 studenta, 250 na Dentalnoj medicini, 183 na Farmaciji te 130 na Medicini na engleskom jeziku. Što se tiče poslijediplomskih doktorskih studija, na Fakultetu se izvode tri: Klinička medicina utemeljena na dokazima, Biologija novotvorina te TRIBE - Translacijska istraživanja u biomedicini na kojima je doktorsku titulu do sada steklo 353 znanstvenika. Isto tako, u svom izvješću je dekan Tonkić naglasio kako se na Fakultetu trenutačno provodi 46 projekata, od čega je 16 europskih čime ova ustanova značajno pridonosi u znanstvenim istraživanjima i međunarodnoj prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu.

- Od osnutka objavljeno je ukupno 5200 radova u 2143 časopisa, a Fakultet ima h-indeks 140 te preko 121 tisuća citata. O postignućima najbolje govori podatak da je Sveučilište u Splitu u 2020. godini po prvi puta rangirano u Quacquarelli Symonds (QS) ljestvici upravo u području medicine – kazao je dekan Tonkić.

- Studenti su naš najveći kapital, upravo smo studente stavili u centar procesa učenja. Ne učimo ih samo kako položiti ispit, već težimo tome da steknu što više praktičnih znanja i vještina – ustvrdio je dekan, naglasivši kako su studenti iznimno motivirani za studiranje, čemu svjedoči iznimno visoka prolaznost na razini cijelog Sveučilišta. Isto tako, aktivni su u radu mnogih studentskih udruga, humanitarnih akcija te edukacija i sudjelovanja u sportskim aktivnostima – kazao je dekan kazavši i kako će ova uprava i dalje poticati i pomagati njihove napore i rad.

Ustvrdio je kako je biti dijelom Medicinskog fakulteta uvijek bila čast i privilegija, a jedna od najboljih referenca nastavne i znanstvene izvrsnosti je i uspješna suradnja s njemačkim klinikama.

Pisane čestitke Fakultetu uputili su i kolege s prestižnog američkog sveučilišta Penn State, a pozdravnim govorima uvaženom skupu obratili su se prorektor prof. dr. sc. Tomislav Kilić, koji je čestitao ovu značajnu obljetnicu u ime Sveučilišta i rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića, prof. dr. sc. Zoran Đogaš, u ime svih bivših dekana, prof. dr. sc. Dragan Primorac, u ime Alumnia te rektor prof. dr. sc. Zoran Tomić, kao i Mario Negotić, iz Grada Splita,  splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, akademici Miroslav Radman i Zvonko Kusić te Tomislav Dulibić, državni tajnik Ministarstva zdravstva.

Tekst: www.unist.hr

Fotografije: Služba informacijsko-komunikacijskih tehnologija (Dalibor Gabela)

Facebook album (link)



DSCF3594.jpg
DSCF3600.jpg
DSCF6320.jpg
DSCF6334.jpg
DSCF6375.jpg
DSCF6378.jpg
DSCF6384.jpg
DSCF3630.jpg
DSCF3645.jpg
DSCF3677.jpg
DSCF3681.jpg
DSCF3695.jpg
DSCF6460.jpg
DSCF6476.jpg
DSCF6482.jpg
DSCF6497.jpg
DSCF6514.jpg
DSCF6531.jpg
DSCF3722.jpg
DSCF3763.jpg
DSCF3790.jpg
DSCF3799.jpg
DSCF3806.jpg
DSCF3811.jpg
DSCF3826.jpg
DSCF3828.jpg
DSCF3896.jpg
Ispiši stranicu