Pretražite novosti:

Projekt Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse na Medicinskom fakultetu u Splitu

Projekt Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse na Medicinskom fakultetu u Splitu
Projekt „Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse na Medicinskom fakultetu u Splitu“, sufinanciran od strane Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda, predstavljen je u utorak 7. ožujka u vijećnici Medicinskog fakulteta. Predstavljanju su nazočili prof. dr. sc. Katarina Vukojević, prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Renata Pecotić, prodekanica za nastavu i studentska pitanja i izv. prof. dr. sc. Ivica Bilić.

Iako je Klinička praksa obvezan dio studijskih programa Medicine i Dentalne medicine MEFST-a te predstavlja neophodno i obvezno iskustvo u cilju razvoja i stjecanja svih potrebnih znanja i vještina za kvalitetno odrađivanje liječničke skrbi, kvaliteta trenutačnog programa kliničke prakse navedenih studijskih programa nije bila na zadovoljavajućoj razini, odnosno ovim projektom htjeli smo poboljšati ono što već imamo i radimo s našim studentima – kazala je prodekanica Katarina Vukojević ističući kako je u projektu sudjelovalo oko 500 studenata sa studijskih programa medicine i dentalne medicine.

Prema riječima prodekanice Vukojević kroz projekt je unaprijeđen kurikulum, odnosno  ishodi učenja te ciljevi kolegija. Nabavljena je oprema pa studenti dentalne medicine mogu vježbati vještine na dentalnim fantomima, a studenti medicine na simulacijskim modelima obavljati pretkliničku, a kasnije i kliničku praksu. Nastavnici su također kroz radne radionice poboljšali svoje nastavničke kompetencije, osnažile su se administrativne referade, održane su edukacije nenastavnog osoblja u području akademskog savjetovanja I savjetovanja za razvoj karijere, osnovan je Ured za stručnu praksu te studenti uvijek na raspolaganju imaju stručnu osobu kojoj se mogu obratiti, a sve s ciljem kako bi na splitskom medicinskom fakultetu stručnu praksu doveli do europske razine.

Cilj ovog projekta je unaprjeđenje stručne prakse na svim studijskim programima ovog fakulteta, a potreba za tim se stvorila naročito u vremenu pandemije kada su se svi medicinski fakulteti, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu bili suočeni s tim da je bilo gotovo nemoguće odrađivati praktične vještine na pacijentima u bolnicama ili nastavnim bazama. Unaprjeđenje prakse kroz rad na modelima, koji su zapravo priprema za rad s pacijentima, je zaista nešto što je nužno.  Prostor i oprema u kojem su studenti ranije vježbali svoje praktične vještine bio je malen i nedovoljan za ovoliki broj studenata, a sada je u sklopu projekta opremljen i otvoren novi prostor, odnosno Laboratorij za kliničke vještine te studenti imaju mogućnost u puno boljim uvjetima napredovati u stjecanju prijeko potrebnih kliničkih vještina i na taj način pripremiti se za rad s našim pacijentima – istaknula je prodekanica Pecotić.

Projekt „Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse na Medicinskom fakultetu u Splitu“, operativni program ‘’Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.’’, UP.03.1.1.04.0070, provodi Medicinski fakultet u Splitu u suradnji s projektnim partnerom, KBC-om Split. Voditelj je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Ante Tonkić, a ukupna vrijednost projekta (u HRK): 3.954.244,63 HRK.

AXT27218.jpg
AXT27229.jpg
AXT27253.jpg
AXT27389.jpg
AXT27389-2.jpg
AXT27412.jpg
AXT27435.jpg
AXT27495.jpg
Ispiši stranicu