Pretražite novosti:

Zamjenica urednika časopisa Lancet održala predavanje na Medicinskom fakultetu u Splitu

Zamjenica urednika časopisa Lancet održala predavanje na Medicinskom fakultetu u Splitu

Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu ugostio je Sabine Kleinert, zamjenicu urednika prestižnog medicinskog časopisa Lancet. U ime domaćina, Lancetovu je urednicu pozdravila i predstavila prof. dr. sc. Ana Marušić.

Kleinert je održala predavanje o procesu objavljivanja u znanstvenim časopisima, ponudivši pri tom niz praktičnih savjeta za autore. Između ostalog, kazala je da istraživači mogu koristiti alate poput ChatGPT-a kao pomoć u oblikovanju rečenica, pretraživanju literature i obradi velikih količina podataka. Međutim, naglasila je kako se takvi alati ne smiju koristiti pri interpretaciji rezultata te pisanju diskusije i zaključka. Posebno je naglasila kako se autori kojima engleski nije materinji jezik ne bi trebali opterećivati stilom pisanja, jer je urednicima najvažnije da razumiju sadržaj  teksta i da je u poslanom radu detaljno opisana metodologija istraživanja, dok sam časopis preuzima odgovornost za daljnje jezično uređivanje i doradu članka. Kroz naputke o konciznom i jasnom pisanju, primjeni etičkih standarda i načela transparentnosti, Sabine Kleinert ponudila je korisne smjernice za uspješno predstavljanje znanstvenih istraživanja na globalnoj sceni.

Predavanje je organizirano u sklopu Blended Intensive Programme (BIP) on Doctoral Education, inicijative koju je pokrenula SGroup - udruženje koje okuplja više od 48 institucija visokog obrazovanja iz 23 europske zemlje i 6 zemalja izvan Europe. S više od 35 godina iskustva, SGroup potiče izvrsnost u obrazovanju i istraživanju, a BIP kombinira različite oblike učenja, uključujući online i fizičku nastavu, s ciljem poboljšanja doktorskih studija kroz razmjenu znanja i iskustava između vodećih stručnjaka i studenata, a ove je godine u rujnu jedna od BIP radionica održana upravo na Medicinskom fakultetu u Splitu.

DSCF4523_1920.jpg
mm2_1920.jpg
DSCF4532_1920.jpg
mm_1920.jpg
DSCF4537_1920.jpg
mm3_1920.jpg
DSCF4538_1920.jpg
Ispiši stranicu