Pretražite novosti:

Suvremeni pristup Helicobacter pylori infekciji - Tečaj TMI I. kategorije

Suvremeni pristup Helicobacter pylori infekciji - Tečaj TMI I. kategorije
Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na Poslijediplomski tečaj trajnog medicinskog usavršavanja I. kategorije pod nazivom Suvremeni pristup Helicobacter pylori infekciji koji će se održati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu 28. i 29. lipnja 2024. godine. Skup organiziraju Zavod za gastroenterologiju Klinike za unutarnje bolesti Kliničkog bolničkog centra Split i Sekcija za praćenje H. pylori infekcije Hrvatskog gastroenterološkog društva u suradnji s Medicinskom fakultetom Sveučilišta u Splitu.

Iako je prije više godina predstavljen kao karcinogen prvog reda, H. pylori još uvijek predstavlja klinički izazov. H. pylori infekcija povezuje se s nastankom gastritisa, želučanog i duodenalnog ulkusa, MALT limfoma i karcinoma želuca. Recentno, H. pylori gastritis jasno je definirana kao infektivna bolest koja zahtijeva liječenje bez obzira na simptomatologiju. U tom pogledu važan je izbor prikladne eradikacijske terapije s obzirom da eradikacija dovodi do izlječenja gastritisa što može prevenirati moguće komplikacije infekcije. Međutim, porast rezistencije H. pylori na primijenjenu antibiotsku terapiju bilježi se u čitavom svijetu, uz istodobni pad uspješnosti eradikacijske terapije, što predstavlja klinički izazov i nalaže potrebu modifikacije terapijskog pristupa. Tome u prilog govori i činjenica da se tradicionalna trojna terapija više ne smatra terapijom izbora u područjima visoke rezistencije (>15%) na klaritromicin. Unatoč smjernicama nailazimo na različite okolnosti pri propisivanju eradikacijske terapije što uvelike utječe na konačni ishod liječenja, suradljivost bolesnika te doprinosi daljnjem porastu antibiotske rezistencije.

Cilj tečaja upoznavanje je s novostima u patogenezi, značenju, kao i dijagnostici i liječenju H. pylori infekcije, sukladno trenutnim i važećim smjernicama kao i njihovoj primjenjivosti u kliničkoj praksi. Tečaj je namijenjen liječnicima obiteljske medicine, gastroenterolozima, mikrobiolozima te specijalizantima i specijalistima iz drugih polja interne medicine.

Tečaj se organizira u hibridnom obliku, a prisustvo i aktivno sudjelovanje bodovano je prema pravilniku Hrvatske liječničke komore.

Voditelj tečaja: Antonio Meštrović, Nikola Perković

Organizatori: Antonio Meštrović, Nikola Perković, Željko Puljiz

Program tečaja
(pdf) Ispiši stranicu