Pretražite novosti:

Specijalno izdanje Glasnika povodom 25 godina Fakulteta

Specijalno izdanje Glasnika povodom 25 godina Fakulteta
Specijalno izdanje Glasnika povodom 25 godina Fakulteta (pdf)

Drage studentice i studenti, poštovane kolegice i kolege, dragi zaposlenici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu!

Veliki je izazov bio pred Uredništvom Glasnika da ostanemo nijemi na sve ono što se događalo u prvom tjednu lipnja 2022. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Veliki je izazov bio (ne) donijeti odluku da uredimo i izdamo tzv. prekobrojni Glasnik.

A opet, to izgleda nekako normalno i uljudno kada znamo da smo tih dana bili u središtu pozornosti splitske i hrvatske znanstvene zajednice, slaveći svoj 25. rođendan.

Zbog toga i vjerujem da ćete i svi vi pozdraviti ovaj čin, ovaj naš mali prilog trajnom obilježavanju jednog velikog jubileja – 25. rođendana našeg Fakulteta.

Kaže se da što nije objavljeno, nije se ni dogodilo. Eto, želimo da ovo ostane trajno zabilježeno, uz neke od izrečenih rečenica članova naše znanstvene zajednice, dragih nam gostiju, uz brojne fotografije koje će svjedočiti ovom jubileju u godinama pred nama.

Čekati prosinac pa u predblagdansko vrijeme pisati o tako važnoj stvari koja se dogodila još u lipnju bilo bi neprikladno i deplasirano.

Zato je donesena odluka glavnog i odgovornog urednika našeg fakultetskog časopisa da u jednom posebnom, rođendanskom broju Glasnika Medicinskog fakulteta ukratko prikažemo sve ono što je obilježilo ovu veličanstvenu proslavu.

Veličanstvenu ne zbog glamura proslave, mnogobrojnih uglednika i prekrasnog ambijenta našeg amfiteatra, već zbog njezina sadržaja, svih lijepih (a istinitih) riječi i pohvala koje su izrečene na račun našeg Fakulteta.

Dakle, kao što sam u uvodniku prošlog broja Glasnika napisao, opet ponavljam: Uredništvo Glasnika svima vama, i nama, čestita ovaj veliki jubilej, želeći mu dati pripadajuću važnost koju smo zajedno osvijestili u lipnju 2022. godine kada se govorilo o tome koliko smo novih naslova publicirali, koji su nam faktori odjeka u svijetu znanosti, koliko smo nagrada dobili i koliki je doprinos naše sastavnice uspjehu sveukupnog Sveučilišta u Splitu u znanstvenoj zajednici u svijetu i u domovini.

A kako promatrati ovaj važni jubilej: kao 25. rođendan jednog mladića koji će, usprkos evidentnoj uspješnosti i talentu tek dočekati svoje najbolje godine i još veće uspjehe ili kao četvrt stoljeća jednog mudrog i upornog člana hrvatske akademske zajednice koji je već dostigao visoke znanstvene domete.

Odlučite sami.

U svakom slučaju, Uredništvo Glasnika Medicinskog fakulteta u Splitu našem fakultetu, koji slavi svoj 25. rođendan želi dug i uspješan rad u nacionalnoj i međunarodnoj znanstvenoj zajednici, uz zahvalnost svima koji su doprinijeli njegovoj prepoznatljivosti u toj istoj zajednici, od portirske službe, naših spremačica, domara, informatičara, knjižničarki, studenata, nastavnika, novaka, službenika, stručnih službi do Uprave Fakulteta.

Zdravi i veseli bili!

prof. prim. dr. sc. Tonko Vlak, dr. med.

glavni urednik Glasnika Medicinskog fakulteta u Splitu Ispiši stranicu