Pretražite novosti:

QS World University Rankings - Sveučilište u Splitu rangirano u području medicine

 QS World University Rankings - Sveučilište u Splitu rangirano u području medicine
Na sjednici Senata održanoj u četvrtak, 30. ožujka, prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu izvijestio je članove Senata kako je prema novom rangiranju najboljih sveučilišta na svijetu na temelju izvrsnosti u određenim područjima studija ili disciplinama za 2023. godinu – QS World University, Rankings by Subject 2023 Sveučilište u Splitu rangirano u području medicine gdje je  zauzelo poziciju u kategoriji od 651. do 680. mjesta od preko 1200 institucija uključenih u rangiranje.

Ova rang-lista ocjenjuje sveučilišta prema kvaliteti njihovih istraživanja, nastave i angažmana s poslodavcima u određenim akademskim područjima.

QS by Subject rangiranje procjenjuje sveučilišta u 51 akademskom području, uključujući inženjerstvo, medicinu, tehnologiju, društvene i prirodne znanosti, umjetnost i humanističke znanosti i druge.

Zahvaljujući prvenstveno Medicinskom fakultetu, na čelu sa dekanom prof. prim. dr. sc. Antom Tonkićem, Sveučilište u Splitu je i ove godine zadržalo svoju poziciju u QS Ranking, čime je Medicinski fakultet još jednom pokazao svoju akademsku izvrsnost.

Prorektor za znanost i kvalitetu prof. dr. sc. Igor Jerković istaknuo je doprinos znanstvenika iz područja biomedicine uvrštavanju Sveučilišta u Splitu u QS Subject Ranking u području medicine od 2022. godine te im je čestitao na uspjehu i zadržanoj poziciji iz 2022. godine iako je broj institucija koji je sudjelovao u rangiranju za 2023. godinu bio veći u odnosu na rangiranje iz prethodne godine.

Što se tiče metodologije samog rangiranja, akademski programi rangirani su prema pet pokazatelja kako bi učinkovito odražavali njihovu izvedbu, uzimajući u obzir akademsku reputaciju, reputaciju poslodavca i istraživanje fakulteta:

1. Akademski ugled – anketira se preko 130.000 znanstvenika, gdje ispitanici navode do 10 domaćih i 30 međunarodnih institucija za koje smatraju da su izvrsne za istraživanje u određenom području. Rezultati ankete zatim se filtriraju prema uskom području stručnosti koje su identificirali ispitanici.

2. Ugled poslodavca - proizlazi iz rezultata ankete više od 75.000 poslodavaca diljem svijeta. Poslodavci navode do 10 domaćih i 30 međunarodnih institucija čije diplomante smatraju izvrsnim za zapošljavanje. Od njih se također traži da identificiraju discipline iz kojih preferiraju zapošljavanje.

3. Citiranost - podaci o citatima potječu iz Scopusa. Minimalni prag objavljivanja postavljen je za svako područje kako bi se izbjegle potencijalne anomalije koje proizlaze iz malog broja visoko citiranih radova. I minimalni prag objavljivanja i ponder citiranosti prilagođeni su kako bi najbolje odražavali obrasce objavljivanja i citiranja u određenoj disciplini.

4. H-indeks - temelji se na skupu najcitiranijih akademskih radova i broju citata u drugim publikacijama.

5. Međunarodna istraživačka mreža (eng. IRN) - IRN Indeks odražava sposobnost institucija da diversificiraju svoje međunarodne istraživačke mreže uspostavljanjem održivih istraživačkih partnerstava s drugim ustanovama.

Ilustracija:  © QS Quacquarelli Symonds    Ispiši stranicu