Pretražite novosti:

Održano predstavljanje projekta „Istraživački medicinski centar Split"

Održano predstavljanje projekta „Istraživački medicinski centar Split
Predstavljanje projekta „Istraživački medicinski centar Split (IMCS)“ održalo se u četvrtak, 20. svibnja na Sveučilištu u Splitu. Ovaj projekt realizira se u suradnji Sveučilišta u Splitu, Kliničkog bolničkog centra Split te Medicinskog fakulteta Split o čemu je potpisan i Memorandum o znanstveno-istraživačkoj suradnji, podršku su kroz pisma namjere iskazali Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split.    
Izgradnja IMCS-a preduvjet je za podizanje kvalitete znanstveno-istraživačkog rada u području biomedicine i zdravstva, kroz povezivanje znanstvenog i kliničkog rada i formiranje interdisciplinarnih istraživačkih skupina. 

Projekt su predstavili prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split, prof. dr. sc. Ante Tonkić, dekan Medicinskog fakulteta i prof. dr. sc. Zoran Đogaš, Medicinski fakultet, predstojnik Zavoda za neuroznanost uz pozdravne riječi Blaženka Bobana, splitsko-dalmatinskog župana i Andre Krstulovića Opare, gradonačelnika Splita. 

Predstavljanju su nazočili prof. dr. sc. Ante Punda, predsjednik Stručnog vijeća KBC-a Split, prorektori prof. dr. sc. Tomislav Kilić, prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prof. dr. sc. Đurđica Miletić,  izv. prof. dr. sc. Željko Radić, prof. dr. sc. Goran Kardum,  prof. dr. sc. Stipan Janković, pročelnik Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, prof. dr. sc. Matko Erceg, dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta, prof. dr. sc. Katarina Vukojević, prodekanica Medicinskog fakulteta, Ivana Pletković, pročelnica Ureda rektora.

- Uloga Medicinskog fakulteta  je promicanje nastavne i znanstvene izvrsnosti. Druga naša misija je znanstveno-istraživački rad što je izuzetno bitna komponenta u kontekstu ovog današnjeg projekta. Medicinski fakultet u znanstveno-istraživačkom segmentu izuzetno dobro je nacionalno i međunarodno pozicioniran – kazao je dekan Tonkić,  istaknuvši kao se na Fakultetu i u 2020. godini, usprkos pandemiji COVID-19 radilo mnogo i kvalitetno te kako na znanstvenom planu, tako i na dobivanju velikih, međunarodnih projekata. 
- Projekt Istraživačkog medicinskog centra Split značajan je iskorak ne samo u bazičnim istraživanjima na području biomedicine, nego i u translacijskim istraživanjima u biomedicini koji će rezultirati boljom edukacijom naših mladih znanstvenika u budućnosti kao i mladih kliničara – zaključio je dekan Tonkić. 


Profesor Đogaš se u svojoj prezentaciji osvrnuo na same začetke ovog projekta, istaknuvši njegove glavne strateške prednosti koje se odnose prije svega na prepoznavanje potrebe od strane kako KBC-a, tako i Sveučilišta, jedinstveni pristup i temeljno načelo uključivosti, integraciju svih znanstvenih potencijala klinike i pretklinike, veliku priliku za iskorak upravo preko EU fondova, te sinergiju svih pet dionika, odnosno zajedničkih partnera. Kako je rekao, klinička istraživanja predstavljaju poseban potencijal razvoja te je nužna suradnja s „pretklinikom“ – ovaj projekt će biti značajan i za privlačenje vrhunskih svjetskih znanstvenika u Split, a dat će priliku i za jačanje dodatnih kapaciteta za dobivanje značajnih sredstava iz EU i drugih fondova.

Ravnatelj Meštrović je rekao kako je ovaj projekt djelo timskog rada, koji je započeo još prije 4 godine, a 3. svibnja 2021. godine je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. kojim je za IMCS dodijeljeno gotovo 8 milijuna kuna. 
- Riječ je o sredstvima za projektno-tehničku dokumentaciju i naši radovi tek počinju, tek slijedi najteži dio. No, ako nastavimo ovako kao što smo i započeli, i kao što smo radili do sada, uspjet ćemo – kazao je ravnatelj Meštrović. Istaknuo je da su projektni timovi već osmislili strukturu Centra, a riječ je o projektima koje će provoditi istraživači s Medicinskog fakulteta, odnosno KBC Split, kao i da je projektni program već u poodmakloj fazi i vrlo je obiman. Ustvrdio je i kako će se zgrada nalaziti na području između između KBC-a na Križinama i Medicinskog fakulteta. Zahvalio je na podršci ministru zdravstva prof. dr. sc. Viliju Berošu, ministru znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovanu Fuchsu, ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataši Tramišak i rektoru Ljutiću, kao i svima koji su pomogli da se ovaj projekt ostvari.  Ispiši stranicu