Pretražite novosti:

Novi broj Glasnika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Novi broj Glasnika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu
Drage studentice i studenti,
Poštovane kolegice i kolege,

u proteklom periodu, od prošlog broja Glasnika, promijenilo se puno stvari: započela je nova akademska godina, jesen je smijenila ljeto, „Hajduk“ je promijenio trenera… Samo je jedno ostalo isto: COVID-19 i dalje je među nama.

Istini za volju, i COVID se promijenio, mutacije onog virusa s početka pandemije i njegove mnogobrojne inačice jesu novost, ali nazočnost virusa među nama i dalje upravlja našim životima, navikama i obvezama, kao što je bilo i protekle akademske godine.

Procijepljenost fakultetskog osoblja i naših studenata, o čemu smo pisali u prošlom broju, ipak pridonosi činjenici da smo u novu akademsku godinu ušli normalnije, da nastava teče prema planu i programu, da imamo organizirano testiranje i uvid u COVID potvrde radi kliničkih vježbi pa se možemo nadati da će ova akademska godina imati manje objektivnih nedostataka nego što je imala prethodna. Učinak mjera koje je poduzela Uprava Fakulteta i pripadajući Stožer, činjenica da uz sporadične proboje virusa nismo imali nikakvih žarišta, omogućava nam normalniji rad, iako mi se čini da sve djeluje nekako usporeno i uz manjak onog ranije vidljivog entuzijazma svih sudionika u nastavi.

Mi u Uredništvu Glasnika na taj način pokušavamo objasniti vaš nešto slabiji odaziv na upućeni poziv za suradnju, iako smo ovog puta dobili priloge s više sastavnica našeg fakulteta, što nam je i bio cilj, jer želimo da naše glasilo svi članovi naše male akademske zajednice doživljavaju kao svoje: i budući farmaceuti, i studenti dentalne medicine i svi njihovi kolege koji studiraju na našem fakultetu na engleskom jeziku. Želimo da se izbjegne kriva percepcija kako je ovaj Glasnik ekskluzivno pravo medicinara. Koliko smo u tome uspjeli, procijenite i sami.

Činjenica da je pandemijska situacija sveukupne aktivnosti u akademskim zajednicama diljem svijeta svela na minimum te da se tome svi moramo prilagoditi upravlja našim zajedničkim željama i mogućnostima da pišemo o mnogobrojnim studentskim aktivnostima, kao što je to nekada bio slučaj.

Želja nam je, kao i prije, da se i svi vi, zbog kojih Glasnik postoji i izlazi, u što većem broju opet aktivno uključite u uređivanje novih brojeva, kao što su to i sada napravili naši studenti, nastavnici i kliničari. Slanjem vaših priloga Uredništvu svaki sljedeći broj Glasnika bit će bolji, kvalitetniji, zabavniji i zanimljiviji, a mi ćemo se potruditi da svi ti prilozi nađu mjesta na njegovim stranicama. Budući da ovaj broj Glasnika očekujemo u predblagdansko doba, koristim priliku da svima vama, a uime svih članova Uredništva Glasnika, zaželim čestit Božić i uspješniju Novu godinu.

Zdravi i veseli bili.

Prof.prim.dr.sc. Tonko Vlak, dr.med.

Glavni urednik Glasnika Medicinskog fakulteta u Splitu

Glasnik (pdf) Ispiši stranicu