Pretražite novosti:

Novi broj Glasnika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Novi broj Glasnika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu
Drage studentice i studenti, poštovane kolegice i kolege!

Vrijeme doista brzo leti. Ova akademska godina već je blizu kraja, a čini mi se da je tek nedavno započela. Kao da sam jučer pisao Uvodnik za prošli broj Glasnika. Vrijeme koje je ostalo za nama brucoše je učinilo pravim studentima, položeni su prvi ispiti, bilo je prvih razočaranja, ali i radosti zbog polučenih ocjena i (ne)ispunjenih očekivanja.

S druge strane, svi oni studenti koji popunjavaju zadnje stranice u svojim indeksima polako pripremaju diplomske radove i privode svoju misiju na Fakultetu kraju.

Dakle, studentska dinamika ide svojim uobičajenim tijekom dok se na našem Fakultetu (MEFST-u) u proteklom periodu događalo puno važnih i manje važnih stvari koje moraju ostati zabilježene. Sagledavajući sve te događaje, nameće mi se jedna riječ kao zajednički nazivnik za sve njih: STABILNOST.

Možda vam se čini neobičnim i čudnim što sam to doživio kao nešto što je obilježilo naš Fakultet u prethodnom razdoblju. Stoga mi dopustite da objasnim svoj odabir te važne riječi, koja je prema mojem mišljenju okarakterizirala period između ovih dvaju Glasnika.

Stabilnost upravljanja dokazala se na 15. izvanrednoj sjednici Fakultetskog vijeća kada je izabrana nova uprava MEFST-a 9. ožujka 2023. godine. Mogućnost izbora i biranje postalo je plebiscitarno izjašnjavanje da svi vodeći ljudi našeg MEFST-a to budu i dalje, i u narednom mandatu. Oni su prepoznati kao jamci stabilnosti ove naše akademske zajednice, sa svim svojim vrlinama i manama, jer su u proteklom periodu, tijekom svojeg mandata, ostvarili većinu sebi zadanih ciljeva i ostvarili upravo stabilnost Fakulteta. Stoga im Uredništvo Glasnika čestita na izboru i želi još jedan uspješan mandat kojim će dokazati rečeno.

Reizabrani dekan, kao svaki mudri izbornik, nije propustio priliku da ne mijenja momčad (prodekane) koja pobjeđuje. U sportu je uvijek tako, a ni u životu nije drukčije. U sportu te može omesti samo nenadana ozljeda važnog igrača, a u životu se pokazalo da je to bio samo biološki razlog pa je na mjesto prodekanice za financije i upravljanje izabrana nova članica tima.

Financijska stabilnost, koja krasi naš Fakultet već godinama, sigurno će i dalje biti na istoj razini, bez obzira na ovu promjenu.

Stabilnost znanstvene produkcije, kojom se svi dičimo i o kojoj će biti riječi na stranicama Glasnika koje su ispred vas, zasluga je svih nas koji toj stabilnosti doprinosimo radeći svoj posao na najbolji mogući način. Velikim dijelom i zbog stabilnosti uvjeta rada koje nam omogućavaju upravne strukture Fakulteta i naši suradnici.

Stabilnost u ostvarivanju svih potrebnih čimbenika za uspješno provođenje akreditacije pokazat će se i dokazati krajem ove kalendarske godine, za kada je odgođena rečena odluka, iako su naše vrijedne članice akademske zajednice sve potrebno pripremile u zadanom roku pa smo se ovom stabilnošću mogli pohvaliti već i u travnju.

Stabilnost koja nije vezana za naš rad, nego se odnosi na građevinske radove također je obilježila 2023. godinu. Građevinska stabilnost Zgrade A više ne bi trebala biti upitna nakon obavljenih građevinskih radova i zatezanja čeličnih sajli koje sada jamče siguran i nesmetan rad u najstarijoj zgradi naše znanstvene utvrde, uz ljepši hortikulturni izgled njezina okoliša, koji će prvi susret s našim Fakultetom učiniti oku ugodnijim nego što je bio prije.

Da ne ispadne da je stabilnost vezana samo za dobre stvari na MEFST-u, treba reći da postoji i stabilnost gunđanja, koja je onako, vrlo specifična za naš mentalitet i koje se nikada nećemo riješiti jer neki put nemamo previše strpljenja i razumijevanja. Ali i to je dio života i naše svakodnevnice koji često doprinosi dijalektici i promjenama na bolje.

Stabilnost studentskog (ne)sudjelovanja u uređivanju Glasnika nešto je što me ne čini sretnim jer uvijek očekujem da će biti bolje i plodonosnije nego prošli put. Više nema onih slika koje pamtimo s korica dvobroja Glasnika iz 2020./2021. s praznim učionicama, kada su nam sve aktivnosti zamrle. Danas se opet putuje, druži, stvara, zabavlja, piše … pa postoji stotinu razloga da se pripremi neki članak kojim se ti događaji otimaju zaboravu. Ipak, samo se rijetki odluče za to. Stoga vas molim da me učinite sretnim, pišite nam što više, šaljite priloge i fotografije sa svih sastavnica našeg Fakulteta. Slanjem vaših priloga Uredništvu svaki sljedeći broj Glasnika bit će bolji, kvalitetniji, zabavniji i zanimljiviji, a mi ćemo se potruditi da svi ti prilozi nađu mjesta na njegovim stranicama. Učinite to kako bi Glasnik imao više stranica od mojeg konfekcijskog broja.

Zdravi i veseli bili!

prof. prim. dr. sc. Tonko Vlak, dr. med.
glavni urednik Glasnika Medicinskog fakulteta u Splitu

Glasnik (pdf)

https://mefst.unist.hr/glasnik/34

Molimo ispunite kratku anketu vezano za časopis (link) Ispiši stranicu