Pretražite novosti:

Novi broj Glasnika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Novi broj Glasnika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu
Drage studentice i studenti, poštovane kolegice i kolege!

Nova akademska godina dovela nam je nove studentice i studente na naš fakultet. Svi im želimo dobrodošlicu te se nadamo da će se brzo i bezbolno uklopiti u akademsku zajednicu naše sastavnice splitskog Sveučilišta.

Jedna je generacija studenata otišla, završila je svoje školovanje na Fakultetu, pa smo i mi u uredništvu Glasnika ispražnjena studentska mjesta popunili novim imenima. Našim bivšim članovima Uredništva zahvaljujemo na prošlogodišnjoj suradnji, a od novih članova očekujemo još veći trud i bolju suradnju koja će poboljšati kvalitetu našeg Glasnika i učiniti ga čitanijim. Oni su to i obećali na posljednjem sastanku Uredništva, pa nema razloga da im ne vjerujemo. Sadržaj ovog broja nekako ide tome u prilog jer su živnule i sve izvanfakultetske studentske aktivnosti, pa vjerujemo da će i zanimljivih priloga biti više u novim brojevima Glasnika.

U času pisanja ovog uvodnika opet smo izloženi pandemijskom utjecaju novog virusa, koji ozbiljno prijeti da poremeti naše redovne aktivnosti. Ovog se puta radi o dobro poznatom „nogometnom virusu“, koji se ciklički pojavljuje svake četiri godine, tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu, a jedina epidemiološka mjera koja se zasad spominjala u javnosti jest ona resornog ministra koji je preporučio da se nastava zamijeni gledanjem utakmica.

Nadamo se da se ono što je preporučeno najmlađima i srednjoškolcima neće ozbiljno shvatiti i u našoj sredini te da će se sva planirana nastava uredno i završiti. Sretna okolnost kod ove pandemije jest da znamo točan datum njezina završetka – to će biti točno u terminu završetka finalne utakmice 18. prosinca 2022. godine, što znatno olakšava posao svim našim epidemiolozima i lokalnim stožerima. Ona druga pandemija, pandemija COVID-19 inačicama, nažalost još nije „položila oružje“ i obznanila svoj datum završetka. Stoga, u odnosu na taj epidemiološki fenomen, ostanimo i dalje odgovorni, poštujmo sve pozitivne epidemiološke mjere te čuvajmo i sebe i druge, jer COVID-19 je i dalje među nama. Budimo na razini odgovornosti koja nas je krasila i u proteklim mjesecima, a što nam je omogućilo normalno održavanje nastave i izvršavanje svih preuzetih obveza. Za ovaj broj Glasnika dobili smo priloge s više sastavnica našeg fakulteta, što nam je i bio cilj jer želimo da naše glasilo svi članovi naše male akademske zajednice doživljavaju kao svoje: i budući farmaceuti, i studenti dentalne medicine, i svi njihovi kolege koji studiraju na engleskom jeziku. Dakle, želimo da se izbjegne pogrešna percepcija kako je Glasnik ekskluzivno pravo samo medicinara. Koliko smo u tome uspjeli, procijenite i sami, ali tu smjernicu u uređivanju našeg glasila nećemo mijenjati.

Stoga pozivamo sve naše studente da nam se javljaju, pišu, fotografiraju… kako bismo znali sve o našem fakultetu. I dobro i loše. Kao što sam ovaj uvodnik uvijek koristio za poziv na suradnju, i danas ću ponoviti isto: želja nam je da se i svi vi, radi kojih Glasnik postoji i izlazi, u što većem broju opet aktivno uključite u uređivanje budućih brojeva, kao što su to sada napravili naši studenti, nastavnici i kliničari.

Slanjem vaših priloga Uredništvu svaki će sljedeći broj Glasnika biti bolji, kvalitetniji, zabavniji i zanimljiviji, a mi ćemo se potruditi da svi ti prilozi nađu mjesta na njegovim stranicama.

Budući da ovaj broj Glasnika očekujemo u predblagdansko doba, koristim priliku da svima vama, a uime svih članova Uredništva Glasnika, zaželim čestit Božić i uspješniju novu godinu.

Zdravi i veseli bili!

prof. prim. dr. sc. Tonko Vlak, dr. med.
glavni urednik Glasnika Medicinskog fakulteta u Splitu

Glasnik (pdf)

https://mefst.unist.hr/glasnik/34 Ispiši stranicu