Pretražite novosti:

Medicinski fakultet u Splitu obilježio 40 godina rada

Medicinski fakultet u Splitu obilježio 40 godina rada
Medicinski fakultet u Splitu obilježio je u subotu 40. godišnjicu početka rada cjelovitog Medicinskog studija u Splitu.

Cjeloviti medicinski studij u Splitu osnovan je 1. listopada 1979. godine, prostora gotovo da nije imao, zbog čega se nastava odvijala u desetak gradskih prostora, pa i Nadbiskupskoj palači, prisjetio se Kajo Bućan, član organizacijskog odbora proslave.

“U ovih 40 godina dogodile su se nevjerojatne promjene, doslovno je nešto niknulo, ne možemo reći iz pepela, ali iz jedne kolibe niknulo je velebno zdanje i to ne samo u građevinskom, nego i u medicinskom, znanstvenom, stručnom, edukativnom i svakom drugom smislu”, kazao je Bućan.

Jedan od osnivača i nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta Split Matko Marušić podsjetio je kako je bilo pet “dirljivih” pokušaja da se fakultet osnuje, ali se to nije moglo dok se Hrvatska nije oslobodila.

“Počeli smo sa dvije učionice, osam klupa i jednom predavaonicom. Danas imamo jedan od najljepših fakulteta na svijetu pun kvalitetnih ljudi koji publiciraju na svjetskoj razini vrhunske članke i koji je zajedno sa Sveučilištem Split osmi u Europi”, kazao je Marušić.

Dekan Medicinskog fakulteta Zoran Đogaš istaknuo je kako splitska Medicina integrira tri velika studija: Medicine, Dentalne medicine i Farmacije, ima Doktorsku školu s tri doktorska studija, a tu je i studij na engleskom jeziku i nastavne baze koje se nalaze u Njemačkoj. Najavio je daljnji razvoj fakulteta, internacionalizaciju, odnosno dodatni studij na engleskom jeziku, širenje kadrovskih resursa i izgradnju sveučilišne bolnice.

“Trenutno imamo 1200 studenata i taj broj se povećava. Ne samo da imamo 320 studenata medicine nego imamo i 27 doktora iz Njemačke koji su na poslijediplomskim studijima. Nama treba nova vizija i iskorak sveučilišne bolnice”, rekao je dekan Đogaš.

Podsjetivši da je KBC Split najveća i najvažnija nastavna baza Medicinskog fakulteta Split, ravnatelj KBC-a Julije Meštrović je istaknuo da imaju 140 profesora i docenata, te 48 doktora znanosti i da nema Medicinskog fakulteta ne bi ništa od toga imali.

“KBC Split je stručna, znanstvena i obrazovna ustanova. Samo u sinergiji i zajedništvu sa Medicinskim fakultetom možemo raditi, napredovati u svim tim aspektima za dobrobit i zdravlje naših građana. Splitu treba sveučilišna bolnica, svi moramo raditi na tome da to ostvarimo. Upravo će KBC Split prerasti u sveučilišnu bolnicu i svi ćemo raditi da to ostvarimo tamo gdje struka odluči da je to najbolje”, izjavio je ravnatelj Meštrović.

Tekst: splitskidnevnik.rtl.hr
Foto: Dalibor Gabela Ispiši stranicu