Pretražite novosti:

Travanjski broj Universitasa: 25 godina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Travanjski broj Universitasa: 25 godina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu
Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu u ožujku je proslavio svoj 25. rođendan. Fakultet je osnovan 26. ožujka 1997. godine odlukom koju je donijelo Upravno vijeće Sveučilišta u Splitu.

- Od tada pa do danas naš Fakultet jasno je pozicioniran ne samo na nacionalnom već i na međunarodnom planu te u kontinuitetu educira doktore medicine, doktore dentalne medicine i magistre farmacije te time značajno doprinosi razvoju biomedicine u Republici Hrvatskoj, ali i znatno šire. Kao renomirano visoko učilište u proteklih smo 25 godina pokazali snagu i samopouzdanje uz neospornu kvalitetu, kazao je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Ante Tonkić.

Biti nastavnikom, ali i studentom MEFST-a, oduvijek je bilo čast i privilegija, a takva je situacija i danas. Brojni studenti danas su ugledni liječnici u renomiranim klinikama širom svijeta.

- Činjenica da danas surađujemo s bolnicama REGIOMED Kliniken u najbogatijoj Njemačkoj regiji Bavarskoj sama po sebi zvuči nevjerojatno, ali je istina, dodao je dekan Tonkić dodavši kako je upravo COVID-19 pandemija pokazala kako se ovaj Fakultet kao sofisticirana visokoškolska biomedicinska ustanova može uspješno nositi sa globalnim problemima. Podsjetimo, MEFST je prvi u Republici Hrvatskoj te među prvima u Europi organizirano cijepio svoje studente te uz striktno pridržavanje epidemioloških mjera omogućio nastavak nastavnog i znanstveno istraživačkog rada.

"Naš dugoročni cilj je ne samo zadržati sadašnju poziciju u široj regiji jugoistočne Europe, već ju unaprijediti kako u području stručnog rada i cjeloživotnog obrazovanja te međunarodne suradnje. Danas ponosno možemo ustvrditi da smo u punom smislu postali dio Europskog prostora visokog obrazovanja", zaključio je dekan Tonkić, dodavši kako će svečana akademija povodom Dana fakulteta zbog epidemiološke situacije biti održana 3. lipnja 2022. godine.

Od listopada 2020. do danas Medicinski fakultet u Splitu je sudjelovao te još uvijek sudjeluje, kao voditelj ili partner, u provedbi 46 nacionalnih i međunarodnih projekata, a trenutno se na Fakultetu provodi njih 39. 

U 2021. obranjeno je 37 doktorskih radova, a od 1997. objavljeno je 2907 radova.

Strateški ciljevi razvoja znanosti MEFST-a za razdoblje od najmanje šest godina:

Profilirati i osnažiti znanstveno-istraživačke grupe.

Poticati suradnje predkliničkih, kliničkih i javnozdravstvenih grupa Fakulteta i nastavnih baza u smislu ostvarivanja translacijskih istraživanja.

Stvarati sinergije u interdisciplinarnim područjima znanosti, biomedicine, tehnologije i inovacija.

Poticati kontinuirano praćenje i analizu javnozdravstvenih pokazatelja i njihovu primjenu u zdravstvenim politikama.

Medicina na engleskom jeziku

Posebno izdvajamo studijski program Medicina na engleskom jeziku koji je s izvođenjem krenuo u akademskoj godini 2011./2012. Program studija je vrlo brzo prepoznat na inozemnom tržištu te je početna kvota od 30 studenata nakon samo nekoliko godina narasla na 60 studenata godišnje. Multikulturalno okruženje, snažna akademska postignuća koja su osigurala prepoznatljivost Fakulteta u svijetu, te atraktivnost lokacije privlače studente iz svih zemalja svijeta. Program trenutno broji 300 studenata, prvenstveno iz Njemačke, Norveške i Švedske, ali i iz udaljenijih zemalja poput SAD-a, Kanade, Indije pa čak i Bliskog istoka.

Studijski program je zanimljiv inozemnom tržištu i stranim studentima koji dolaze po nekoliko mjeseci u Split u sklopu Erasmus programa kako bi iskusili sjajnu studentsku atmosferu Fakulteta, ali i ponijeli sa sobom vrijedna iskustva i novostečena znanja, koja će im biti od iznimne koristi u daljnjem radu. Mnogi od do sada diplomiranih 130 studenata kroz 5 generacija i nakon povratka u matične zemlje zadržavaju kontakt s Medicinskim fakultetom te ga na obostrano zadovoljstvo i dalje posjećuju.

Kvaliteta studijskog programa prepoznata je i izvan granica države te je sklopljena suradnja s njemačkim klinikama REGIOMED-Kliniken te se na ovom studijskom programu školuju i budući njemački liječnici. U sklopu godišnje kvote od 60 studenata, 30 ih se upisuje s ciljem pohađanja kliničkog dijela nastave u Njemačkoj. Završavanjem šestogodišnjeg studija svi studenti dobivaju diplomu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te akademski naziv doktora medicine.

Izvor: unist.hr

Fotografija: Informatička služba MEFST-a Ispiši stranicu