Javni poziv za financijsku potporu programima popularizacije znanosti u 2018. godini

Javni poziv za financijsku potporu programima popularizacije znanosti u 2018. godini

Rok prijave je 18. lipnja 2018. godine.

JAVNI POZIV
za financijsku potporu programima popularizacije znanosti u 2018. godini

Predmet javnog poziva
Sukladno ovome javnom pozivu, Ministarstvo će dodjeljivat financijsku potporu organizatorima programa popularizacije znanosti započetima u 2018. godini za aktivnosti provedene u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine.

Programom popularizacije znanosti smatraju se neprofitni programi i događaji kojima se promiču znanost, znanstveno obrazovanje, znanstvene metode i znanstvena izvrsnost u široj društvenoj zajednici te programi za popularizaciju znanosti i znanstvenog obrazovanja među učenicima osnovnih i srednjih škola.

Korisnici financijske potpore
Pravo prijave na Javni poziv imaju znanstvene organizacije iz sustava znanstvene djelatnosti, odnosno ustanove upisane u Upisnik znanstvenih organizacija te organizacije civilnog društva - udruge registrirane prema Zakonu o udrugama (Narodne novine, broj: 74/14 i 70/17) i upisane u Registar udruga Republike Hrvatske.


Vrste programa popularizacije znanosti su:

  1. Programi namijenjeni širokoj zajednici su programi popularizacije znanosti kojima je glavni cilj zainteresirati široku javnost za znanost i pokazati čime se znanstvenici bave, imaju redovito veliki broj korisnika različitog uzrasta, a kontakt s korisnicima je kratak i informativan.
  2. Programi namijenjeni određenoj skupini su programi popularizacije znanosti kojima je cilj promicanje znanosti i/ili znanstvenog obrazovanja u određenoj skupini (npr. djeci školskog uzrasta), imaju manji broj korisnika istog uzrasta, a kontakt s korisnicima je duži i detaljniji.


Specijalizirani programi su programi popularizacije znanosti kojima je cilj popularizacija specifičnog područja ili teme znanosti, a korisnici su ciljani pojedinci i/ili grupe, a rad s korisnicima je intenzivniji uz dublji ulazak u specifično područje ili temu znanosti.


Financijska potpora dodjeljuje se sukladno osiguranim financijskim sredstvima u Državnome proračunu Republike Hrvatske za pojedini program popularizacije znanosti za pokriće sljedećih troškova:

a) oprema i tehnička podrška,
b) medijsko praćenje i oglašavanje programa,
c) kreativno oblikovanje i produkcija promotivnih materijala te
d) troškovi organizacije - hotelski smještaj i putni troškovi gostujućih edukatora i organizatora.

Prijavitelj u zahtjevu mora navesti koji od prihvatljivih troškova prijavljuje i u kojem iznosu, a za svaki prijavljeni trošak dužan je dostaviti preslike računa ili predračuna/ponuda/ugovora. Iznos financijske potpore predlaže Povjerenstvo za znanstvene skupove i znanstvene udruge sukladno Pravilima, a postupak utvrđivanja vrijednosti boda obavlja se zasebno za svaku vrstu programa popularizacije znanosti.

Rok prijave je 18. lipnja 2018. godine.

Više informacija i način prijave možete pronaći na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izvor: MZO

Ispiši stranicu