Drugo razdoblje

Rezultati drugog projektnog razdoblja (siječanj - lipanj 2011.)
U drugom projektnom razdoblju završena je validacija modela dijabetesa tipa I i II. Uspostavili smo pouzdan način za izazivanje dvaju modela ove bolesti, što je potvrđeno nadziranjem štakora, njihova ponašanja, količine hrane i vode koju uzimaju (u usporedbi s kontrolnim štakorima, dijabetički štakori pojačano jedu i piju), količine mokraće (u usporedbi s kontrolnim štakorima, dijabetički štakori pojačano mokre) i pojavom stabilne hiperglikemije. Sve ovo odgovara kliničkim simptomima dijabetesa u ljudi.
Nakon validacije modela dijabetesa, pristupili smo uzgoju štakora u četiri planirane kontrolne skupine – dijabetes tip I i II te njihove odgovarajuće kontrole. Osim mužjaka, koji su originalno planirani eksperimentom, zbog dostupnosti većeg broja ženskih štakora u Nastambi za male eksperimentalne životinje, napravili smo dodatne eksperimente i na ženskim štakorima, koji su također razvrstani u iste 4 skupine kao i mužjaci. Ovo su pozitivni rezultati i dodatak planu istraživanja koji nije bio originalno planiran u prijavi projekta. Na ovo smo se odlučili zbog trendova u istraživanjima i sve veće važnosti ukazivanja na potrebu istraživanja u biomedicini i zdravstvu u subjektima oba spola.
Završeni su pokusi u kojima su štakori bili u dvotjednom uzgoju. Napravljeni su preliminarni rezultati imunofluorescencije i bihevioralnog testiranja.
Uspješna suradnja s Laboratorijem za biokemiju Medicinskog fakulteta u Splitu je nastavljena. Rezultat ove suradnje su dvije planirane teme doktorskoga rada, čija se formalna prijava očekuje do kraja 2011.

Uspostavljena je suradnja s Laboratorijem za neurokardiologiju prof. dr. sc. Ivice Grkovića. Suradnja bi se odvijala također preko izobrazbe mladih znanstvenika tako da bi asistent prof. Grkovića mogao prijaviti temu doktorskoga rada proučavajući neurokardiologiju dijabetičkoga srca u našim modelima dijabetesa tip 1 i 2.
  Ispiši stranicu