Uvod

U svojoj   neuobičajenoj složenosti, filozofskoj izazovnosti i  biološkoj  suptilnosti  psihijatrija je oduvijek budila  strahove do razine negacije pojednostavljenih  promatrača  života općenito, pa među njima i djela  medicinara,  ali i izniman  interes  onih koji su se usudili pogledati čovjeka u njegovoj cjelovitosti, dakako i same sebe.
Za  onaj dio svijeta koji je naučio da ne poštuje ono što se ne može izmjeriti, psihijatrija je apstrakcija, no za  probirljivog promatrača ona je stvarnost koja nadilazi zanatski model razmišljanja, ali ga ne negira  nego prihvaća kao  praktički  dio pristupa.

KOJI JE CILJ KATEDRE ZA PSIHIJATRIJU
Katedra za  Psihijatriju  ima posve  jasno definirani cilj, a to  je razumjeti i pomoći osobi koja  pati zbog psihičkih smetnji. Psihijatrijski simptomi, sindromi i zaokruženi entiteti  pokazuju velike varijacije  i na kvantitativnom ina kvalitativnom planu, stoga cilj je naučiti studente i buduće liječnike općim pravilima pristupa takvim osobama  ali i individualizirati probleme. Kako određeni simptomi koji imaju psihijatrijske atribute  po svom intenzitetu ne stvaraju  stanje koje bi se  moglo označiti  kao bolesno, a narušavaju kvalitetu življenja  zadaća je psihijatrije  da osobu riješi i  tih simptoma kako bi  osoba mogla u potpunosti  osloboditi svoje  mentalne energetske  potencijale i usmjeriti ih  u kreativne sadržaje i radovanje životu. U razumijevanju  tih procesa, isto kao i u praktičnim rješenjima psihijatrija  koristi najsuvremenija saznanja temeljnih medicinskih znanosti, povezujući  iskustvenim saznanjima na području psihologije, sociologije, i svih drugih znanstvenih  disciplina.
Dakako, ciljevi a i način rada katedre  je i u tome da se otvara novima saznanjima, trendovima i svim onim područjima koja na bilo koji način mogu uticati na  bio-psihosocijalnu  ravnotežu pojedinca.
Upravo ovo sve skupa predstavlja temeljnu idejnu osnovu psihijatrijske edukacije koja se provodi na Klinici za psihijatriju KBC Split,  naslonjene na provjerene i na dokazima utemeljene činjenice.

Odlukom Sveučilista u Splitu dana 26. ožujka 1997. godine osnovan je Medicinski fakultet Sveučilista u Splitu. Tada se Statutom fakulteta Katedra za neurologiju i Katedra za psihijatriju spaja u jedinstvenu Katedru za neurologiju i psihijatriju do akademske godine 2008./2009 kada se, sukladno izmjenama fakultetskog statuta, razdvojila Katedra za neurologiju i psihijatriju na dvije odvojene katedre. Ispiši stranicu