INTERNISTIČKE STRUKE

KLINIČKE ROTACIJE-INTERNISTIČKE STRUKE
 
Načela nastave vježbi iz predmeta Internističke struke su samostalnost studenta pri radu sa bolesnikom, uz stručno vođenje od strane mentora. Pri tome student integrira do sada stečena znanja i vještine i primjenjuje ih u radu sa bolesnicima, dakle sudjeluje u uzimanju anamneze, pregledu bolesnika i odlučivanju o daljnjim postupcima liječenja i dijagnostike. Dakle student obavlja samostalni pregled i anamnezu, uz prijedlog za dijagnostiku i liječenje pod kontrolom službujućeg liječnika. Nastava se izvodi na Odjelu internističkih djelatnosti Objedinjenog hitnog bolničkog  prijema KBC Split (internistički, pulmološki, neurološki i kardiološki bolesnici) i na Hitnom prijemu Klinike za zarazne bolesti KBC Split.
Ukoliko nema bolesnika na prijemu studenti mogu uz dozvolu dežurnog specijaliste pregledati i bolesnike koji leže na Klinici (npr. ako nema bolesnika na Hitnom prijemu, student može doći do intenzivne jedinice ili do odjela ako ima interesantnih ležećih bolesnika, ili vidjeti stanje bolesnika kojeg je prije gledao na prijemu).   Radilišta su slijedeća:
  1. Odjel internističkih djelatnosti Objedinjenog hitnog bolničkog  prijema KBC Split (internistički, pulmološki, neurološki i kardiološki bolesnici) na Firulama- 100 sati nastave (80% vježbi)
  2. Hitni prijem Klinike za zarazne bolesti KBC Split na Križinama – 25 sati nastave (20% vježbi)
Ukupno je predviđeno 130 sati nastave, od toga 125 sati vježbi i 5 sati seminara. Nazočnost nastavi je obavezna, izostanci se nadoknađuju u dogovoru s voditeljima predmeta. Nazočnost na vježbama se evidentira na posebnom Obrascu za evidenciju vježbi potpisom i pečatom dežurnog liječnika koji vodi studenta (bez obzira na status) na radilištu  (dakle i specijalizant može voditi studente) tijekom toga radnog dana vježbi, uz obavezan supotpis i pečat starijeg specijaliste (mora biti potpis i službeni pečat dežurnog specijaliste). Osim toga, tijekom nastave je potrebno samostalno izvršiti određeni broj postupaka (vještina) što se evidentira potpisom dežurnog liječnika  (aktualnog voditelja vježbi) na posebnom Obrascu za evidenciju postupaka. Potrebno je obaviti određen minimalan broj samostalnih postupaka. Oba obrasca studenti nose sobom, i na temelju tih popunjenih obrazaca na kraju se evidentira obavljena nastava.“
 
Vježbe se osim radnim danom mogu održavati i subotom, nedjeljom ili blagdanom.

Seminari će se održati kroz tijekom svibnja i lipnja u dogovoru sa voditeljima. Seminari su problemski: voditelj seminara prezentira (simulira) slučaj koji studenti podijeljeni u skupine rješavaju, te predstavnik skupine iznosi mišljenje o potrebnim postupcima, zapravo se simulira odnos liječnik-bolesnik (simulacije slučajeva). Studenti ne pripremaju seminar.
 
Nastava vježbi iz svih predmeta Kliničkih rotacija također se dogovorno može djelomično provesti u ustanovama koje su nastavne baze MF Sveučilišta u Splitu, dakle osim u KBC Split dio vježbi se može obaviti u OB Šibenik, OB Zadar i OB Dubrovnik. Nastava obavljena izvan KBC Split se upisuje na isti prethodno opisan način u Obrascu za evidenciju vježbi / Obrascu za evidenciju postupaka.
 
Za sve nejasnoće, eventualne zamjene ili nadoknade,  možete slobodno kontaktirati voditelje  predmeta Internističke struke:
izv. prof. dr. Vedran Kovačić      vedran.kovacic.split@gmail.com  0915902059
izv. prof. dr. Josipa Radić      josiparadic1973@gmail.com 0915027100
 
Obrazac za evidenciju vježbi (PDF)
Obrazac za evidenciju postupaka (PDF)
Upute za popunjavanje rasporeda vježbi 2023_24 (Excel) Ispiši stranicu