Katedra

Povijesni osvrt i nastavna djelatnost

Od 1975. godine održava se dodiplomska nastava iz kolegija Oftalmologija na Medicinskom studiju u Splitu, Medicinskog faklulteta u Zagrebu.
Voditelji nastave iz oftalmologije bili su: prof. dr. sc. Petar Zlatar od 1975., doc. dr. sc. Vjera Štambuk od 1986., izv. prof. dr. sc. Rikard Stanić od 1994., a 1998. godine na tu dužnost izabran je prof. dr. sc. Milan Ivanišević.

Godine 1997. Medicinski studij u Splitu mijenja ime u Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu. Došlo je do reorganizacije katedri na fakultetu tako da je Katedra za oftalmologiju postala dio Katedre za bolesti glave i vrata koju su pored oftalmologije činile otorinolaringologija i maksilofacijalna kirurgija sa stomatologijom.

Od ak. god. 2009./2010., prema Bolonjskom procesu, nastava iz oftalmologije održava se ponovno na samostalnoj Katedri za oftalmologiju na V. godini studija medicine u X. semestru u obliku turnusa sa satnicom od 65 sati (25 sati predavanja, 20 sati seminara i 20 sati vježbi).

Ostale nastavne djelatnosti: nastava na drugim katedrama, elektivni predmeti na poslijediplomskom znanstvenom studiju, poslijediplomski tečajevi stalnog medicinskog usavršavanja, prijavljeni izborni predmeti na dodiplomskoj nastavi, nastava iz oftalmologije na studiju Dentalne medicine od ak. god. 2009./2010., kolegij oftalmologija na Stručnom studiju sestrinstva pri Medicinskom fakultetu u Splitu od ak. god. 2003./2004.

Članovi katedre u posljednjih 6 godina napisali su 53 publikacije u međunarodno ineksiranim časopisima od čega 22 u Current Contentsu, 2 udžbenika oftalmologije za sudente medicine i medicinske sestre i 4 poglavlja u knjigama te jedan prijevod knjige. Izrađen je jedan znanstveno-istraživački projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti RH, a na 11 znanstvenih projekata se surađivalo i surađuje. Ispiši stranicu