Organizacija katedre


Povijest Katedre

Klinika za dječje bolesti Kliničkog bolničkog centra Split je nastavna  baza Katedre za pedijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.
     
Nastava za studente medicine iz predmeta Pedijatrija se u Splitu počela održavati u akademskoj godini 1975/76., a u sklopu Medicinskog fakulteta u Zagrebu – Studij medicine u Splitu. Nastavu su izvodili nastavnici iz Splita i Zagreba. Prvi habilitirani nastavnici pedijatrije u Splitu su bili prof. dr. sc. Ranko Štambuk, prof. dr. sc. Livio Balarin i doc. dr. sc. Nikola Lukinović. 
 
Osnivanjem i početkom nastave i rada Medicinskog fakulteta u Splitu 1. listopada 1997., osnovana je i Katedra za pedijatriju. Dosadašnji pročelnici:
 
1997 – 2002.:    prof. dr. sc. Livio Balarin
2002 – 2007.:    prof. dr. sc. Marijan Saraga
2007 – 2019.:     prof. dr. sc. Vjekoslav Krželj
2019 – 2020.:    prof. dr. sc. Veselin Škrabić
2020 -                izv. prof. dr. sc. Joško Markić

Prostorni i radni uvjeti

      Nastavna baza Katedre za pedijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu je Klinika za dječje bolesti Kliničkog bolničkog centra Split. Prostorno je smještena na četvrtom katu glavne zgrade KBC-a Split. U tom prostoru se nalazi stacionarni  dio Klinike koji ima 110 kreveta, Jedinica intenzivnog liječenja djece, Dnevna bolnica, 12 kreveta za majke dojilje te dio dijagnostičkih laboratorija. U Klinici za dječje bolesti se nalaze i dvije seminarske dvorane koje se koriste za održavanje nastave.  Seminarske dvorane su opremljene suvremenom opremom potrebnom za adekvatno održavanje nastave. Katedra se koristi i polikliničkim dijelom Klinike, koji je smješten u zgradi poliklinike KBC- Split. Poliklinički dio ima 28 sub specijalističkih ambulanti uz dijagnostičke laboratorije. Zavodi i Klinički odjeli Klinike za dječje bolesti su opremljeni suvremenom medicinskom opremom koja omogućuje kvalitetnu edukaciju studenata. Predavanja se održavaju prema godišnjem rasporedu korištenja dvorana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, a pretežno u velikoj predavaonici KBC-a Split te u amfiteatru PAK-a. Vježbe studenata se održavaju u stacionarnom i polikliničkom dijelu Klinike za dječje bolesti, Hitnom dječjem prijemu te u ambulantama i radilištima školske medicine.
 

Nastavna djelatnost

      Katedra za pedijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu  sudjeluje u dodiplomskoj nastavi za studente medicine, studente dentalne medicine, studente medicine Studija na engleskom jeziku  te studente Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija  sestrinstva, primaljstva, laboranata i  fizioterapeuta. 
     
      Predmet Pedijatrija (MFM609) za studente medicine ima 230 sati nastave i to 60 sati predavanja, 70 sati seminara i 100 sati vježbi te donosi 14 ECTS bodova.  Zbog brojnosti studenata medicine nastava  se održava u dva turnusa što je dodatno opterećenje za nastavnike, ali unaprijeđuje kvalitetu nastave.  Katedra za pedijatriju je u pravilu veoma dobro ocjenjena i kao njeni pojedini nastavnici. Osim predavanjima i seminarima, posebna pozornost u nastavi polaže se na praktični rad i kliničke vještine. U praktičnom dijelu izvođenja nastave organizirano je održavanja vježbi u dežurstvu i na Hitnom dječjem prijemu. Ispit se sastoji od pismenog, praktičnog i usmenog dijela. Ispiši stranicu