Pretražite novosti:

U Cochraneovoj knjižnici objavljeni novi dokazi o učinkov. i sigurnosti cjepiva MoPaRu

U Cochraneovoj knjižnici objavljeni novi dokazi o učinkov. i sigurnosti cjepiva MoPaRu

Poštovani,

u Cochraneovoj knjižnici su objavljeni novi dokazi o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva MoPaRu (engl. MMR) protiv ospica, zaušnjaka i rubeole te u kombinaciji s cjepivom protiv vodenih kozica (engl. MMRV i MMR+V).

Autori zaključuju da su cjepiva učinkovita u zaštiti djece od infekcija te da nisu utvrđeni dokazi o povezanosti cjepiva s povećanim rizikom od pojave autizma ili encefalitisa, uz veoma mali rizik od pojave febrilnih napada.

Priopćenje Hrvatskoga Cochranea možete pročitati na: https://croatia.cochrane.org/hr/news/cochraneov-sustavni-pregledni-rad-potvr%C4%91uje-u%C4%8Dinkovitost-moparu-cjepiva-protiv-ospica-zau%C5%A1njaka

Cjeloviti tekst sustavnoga pregleda, kao i dodatne informacije o radu, možete pronaći na stranicama Cochraneove knjižnice: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004407.pub4/full

Za sve one koji nisu medicinske struke na istoj stranici postoji i Plain Language Summary u kojem se laicima razumljivim jezikom objašnjavaju primijenjene metode, rezultati i zaključci sustavnoga pregleda.

Srdačan pozdrav,

Ana Utrobičić, prof., viši knjiž.
Voditeljica knjižnice
Središnja medicinska knjižnica
CIS, Hrvatski Cochrane
Sveučilište u Splitu, Medicinski fakultet
Šoltanska 2
21000 Split, Hrvatska
e-pošta: ana.utrobicic@mefst.hr Ispiši stranicu