Pretražite novosti:

Rad profesorice Ane Jerončić u uglednom časopisu JAMA

Rad profesorice Ane Jerončić u uglednom časopisu JAMA
Ugledni znanstveni časopis JAMA (Journal of American Medical Association, čimbenika odjeka, engl. impact factor, 45.540) objavio je rad redovite profesorice Ane Jerončić pod nazivom Preprint servers’ policies, submission requirements, and transparency in reporting and research integrity recommendations. (Načela i preporuke znanstvenih repozitorija o znanstvenoj čestitosti i transparentnosti objave rukopisa). Rezultati rada objavljeni su u istraživačkom pismu.
 
Istraživačka pisma (engl. research letter) su sažeta izvješća znanstvenih istraživanja kojima se prenose važna dostignuća. Zajedno s profesorima John Ioannidis-om i Steven Goodman-om sa Sveučilišta Stanford, članovima američke Nacionalne akedemije medicine (engl. National Academy of Medicine), znanstvenicima iz Nizozemske, te Mariom Maličkim (bivšim članom Katedre istraživanja u biomedicini i zdravstvu te Katedre medicinski humanistike) profesorica Jerončić je analizirala načela i preporuke  57 preprint servera (znanstvenih repozitorija). Rad je prvi u nizu radova planiranih unutar te suradnje.
 
Preprint serveri su javni repozitoriji na kojima znanstvenici objavljuju ne-recenzirane rukopise prije nego ih pošalju u znanstveni časopis. Koriste se od 1990.g. u fizici (arXiv), ali su u zadnjih nekoliko godina, te naročito ove godine s medicinskim serverom (medRxiv) doživjeli izniman porast zbog dijeljenja rezultata COVID-19 studija. Najveći doprinos ovog ranog dijeljenja rezultata smatra se mogućnost brze komunikacije među znanstvenicima i prikupljanje komentara koji bi mogli unaprijediti znanstveni rukopis ili dovesti do novih suradnja i istraživanja. Međutim, kako rukopisi nisu prošli službeni postupak recenzije, postoji mogućnost objave rukopisa slabije kvalitete, rukopisa s pogrešnim zaključcima i obradom podataka, ali i onih s lažnim vijestima (engl. fake news). Primjerice, 31 siječnja 2020, na serveru bioRxiv, objavljen je rukopis o sličnosti između virusa HIV-a i SARS-COV-2 (virusa koji uzrokuje COVID-19) koji je samo nakon dva dana i reakcije znanstvene zajednice o ne-utemeljenosti dokaza povučen sa servera. 
 
Profesorica Jerončič, s timom istraživača iz Amerike i Nizozemske, analizirala je kakve preporuke i mehanizme kontrole imaju preprint serveri, i to svih 57 koliko ih je bilo u travnju ove godine (u međuvremenu se pojavilo još par servera). Rezultati nisu bili ohrabrujući, jer od 18 točaka znanstvene čestitosti i transparentnosti objave, u prosjeku (točnije medijanu) serveri imali preporuke za samo 1 od 18 točaka, najčešće o načinu dijeljenja sirovih podataka. Nadalje, samo dva servera (Preprints.org and Research Square) su imali detaljni opis provjera koju rukopisi prolaze prije objave.  
 
Članku možete pristupiti s računala fakulteta ili putem udaljenog pristupa AAI@EduHr. Ispiši stranicu