Pretražite novosti:

Laboratorij za istraživanje tumora, u suradnji s prof. Đikićem, dobio vrijednu donaciju

Laboratorij za istraživanje tumora, u suradnji s prof. Đikićem, dobio vrijednu donaciju
Donacija vodećih gospodarstvenika koji posluju u SR Njemačkoj Laboratoriju za istraživanje tumora Medicinskog fakulteta predstavljena je na konferenciji za medije u ponedjeljak, 23. prosinca, na Medicinskom fakultetu. Riječ je o proširenju suradnje prof. dr. sc. Ivana Đikića, uz podršku gospodarstvenika, sa Sveučilištem u Splitu i Medicinskim fakultetom, a o toj temi su uz prof. Đikića govorili Zoran Andročec iz udruženja INGRA-DET te prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu i prof. dr. sc. Zoran Đogaš, dekan splitske medicine, uz nazočnost prorektora prof. dr. sc. Leandre Vranješ Markić, prof. dr. sc. Tomislava Kilića, prof. dr. sc. Gorana Karduma i izv. prof. dr. sc. Željka Radića te glavnog tajnika Filipa Klarića-Kukuza.

Povećani broj obolijevanja od zloćudnih tumora među građanima Republike Hrvatske pokreće i gospodarstvenike na ulaganja u borbu protiv te bolesti. Donacije za Laboratorij za istraživanje tumora, koji vodi prof. dr. sc. Janoš Terzić, imat će za cilj unaprjeđenje rane dijagnostike i pronalazak novih oblika liječenja tumora.

- Riječ je o donaciji od oko 100 tisuća eura koja će se uložiti kroz pet godina u znanstveni program. Također je riječ i o donaciji nekoliko instrumenata koji se već koriste u Laboratoriju za istraživanje tumora. Taj Laboratorij je izrazito važan za znanost, ali i za praćenje novih trenova u kliničkoj medicini u Splitu. Očekujemo da će znanost otvoriti vrata gospodarstvenicima, ali i znanstvenicima i kliničarima, da napreduju u razvoju liječenja i borbi protiv zloćudnih bolesti – ustvrdio je prof. Đikić, pojasnivši da se radi o znanstvenim instrumentima u području molekularne biologije i biokemije genetskih istraživanja i genetskog trasiranja razlika između pojedinaca. Prof. Đikić je izrazio zadovoljstvo ovom suradnjom kazavši kako znanost nema granice. 

Zoran Andročec, koji vodi poslovno udruženje hrvatskih poduzeća u SR Njemačkoj INGRA-DET, kazao je kako je motivacija za ovu donaciju bila bolest nekoliko najbližih suradnika. Saznavši da se na Sveučilištu u Splitu, odnosno u Laboratoriju za istraživanje tumora provode fundamentalna istraživanja, odlučeno je da se ti procesi potpomognu ovom donacijom, u želji da hrvatski građani budu što zdraviji i da se tumorska oboljenja dijagnosticiraju u ranoj fazi. 

Rektor Ljutić je istaknuo kako splitsko sveučilište ima EU projekata kao i sva ostala hrvatska sveučilišta zajedno što, kao i ulazak u savez Europsko Sveučilište mora, jamči prepoznatljivost i umreženost našeg sveučilišta, kao ključ napretka u znanosti.
- Rad profesora Đikića u našoj sredini jamac je da naše Sveučilište jača, bude uspješnije i bolje jer i njemu dugujemo dio našeg uspjeha i svjetske prepoznatljivosti – istaknuo je rektor Ljutić, ustvrdivši kako su danas Sveučilište i Medicinski fakultet dobili najljepši dar koji će trajati i bit će na dobrobit svih građana. Kazao je kako Vlada RH daje poticaj znanosti i Sveučilištu u Splitu od pomoći u rješavanju problema dugovanja, preko čak 150 napredovanja do povećanja proračunskih sredstava. 
- Znanstvenici su najbolji ambasadori naše domovine, oni pozicioniraju Hrvatsku i Sveučilište u Splitu u sam svjetski vrh, čemu tome svjedoče i vodeće znanstvene ljestvice primjerice Šangajska lista i Times Higher Education ljestvica – zaključio je rektor.

Dekan Đogaš je naglasio kako ovaj događaj simbolizira snagu kako Sveučilišta u cjelini, tako i samog Medicinskog fakulteta. Kazao je kako sve istraživačke skupine na Fakultetu  svoju konkurentnost u međunarodnim projektima na svjetskoj razini duguju upravo umreženosti i suradnji s kolegama, kako iz Hrvatske tako i inozemstva. 
- Cilj kojem stremimo je postizanje znanstvene izvrsnosti, koja se postiže suradnjom, umrežavanjem i okrupnjavanjem, a u tom smislu pozdravljamo proširenje suradnje s prof. Đikićem – poručio je dekan Đogaš.

DSC_0032_edited.jpg
DSC_0037_edited.jpg
DSC_0044_edited.jpg
DSC_0064_edited.jpg
DSC_0061_edited.jpg
DSC_0050_edited.jpg
DSC_0066_edited.jpg
Ispiši stranicu