ICF

Što je ICF? 

ICF je alat Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za mjerenje zdravlja i nesposobnosti kako na individualnoj razini i na populacijskoj razini pojedine države. Osmišljen je sa ciljem bilježenja i organiziranja širokog spektra informacija o zdravlju i stanjima povezanim sa zdravljem, utemeljenima na biopsihosocijalnom principu. ICF klasifikacija je organizirana po hijerarhiji i koristi alfanumerički sustav.
Osnovne sastavnice ove klasifikacije obilježavaju se slovima i glase:
b) body function- tjelesne funkcije- funkcije organa
s) body structures- anatomski djelovi organizma tj. njihova cjelovitost
d) activities and participation- aktivnost i sudjelovanje
e)  environmental factors- okolišni čimbenici
Svaka od sastavnica sadrži listu ICF kategorija koje čine jedinice ove klasifikacije a označene su jedinstvenim alfanumeričkim kodovima. Sastavnicu koja je obilježena slovom slijedi jednoznamenkasta numerička oznaka za poglavlje potom dvoznamenkasta oznaka za kategoriju 2. reda te po još jedna znamenka za kategorije 3. i 4. reda. Klasifikacija je kompletna kada se domenama dodjeli i broj koji daju kvalifikatori. Kvalifikatori detektiraju prisutnost i ozbiljnost problema u funkcioniranju unutar bilo koje domene.
ICF klasifikacija je interaktivna i na nju se može utjecati postupcima pojedinca, medicinske osobe i društva (politike). Identificiranjem funkcija koje su oštećene (tjelesne, psihičke ili socijalne) može se planirati i intervencijski postupak (fizikalna, radni terapeut, psiholog, grupe samopomoći).
Ovako opsežna klasifikacija nije pogodna za kliničku praksu u svom punom obimu (1400 kategorija) pa su za mnoge kronične bolesti i stanja razvijeni su ICF sržni testovi i ICF listovi. ICF sržni testovi osmišljeni su kao odabir najmanjeg broja kategorija koji su minimalni standard za ocjenu i dokumentaciju funkcioniranja, nesposobnosti i zdravlja u kliničkoj praksi, studijama. ICF listovi su instrumenti koji u svom prvom dijelu prikupljaju podatke o bolesnikovoj perspektivi bolesti te njegovih problema, dok drugi dio ispunjava zdravstveni profesionalac na temelju anamneze, kliničkog pregleda i dijagnostičkih metoda.
Postoji i skraćena verzija ICF klasifikacije tzv. Provjerena lista koja sadrži 125 odabranih kategorija 2 reda i potreban je oko 1 sat za njeno ispunjavanje.
Jure Aljinović, dr.med.
Ispiši stranicu