Opis i svrha projekta


Projekt "Provjera točnosti informacija o zdravlju"

Opis projekta 

Jačanje kapaciteta postojećeg provjeravatelja (Centar za medicinu utemeljenu na dokazima) i projektnih partnera (KBC Split, MedILS, HUSŽ) radi unapređenja postojećih procedura i metodologije provjere točnosti informacija, te uspostava nove platforme na kojoj će se objavljivati provjerene informacije s područja zdravlja i medicine, te edukacija medijskih djelatnika i studenata novinarstva i komunikacija.

Svrha projekta 
Pandemija virusa COVID-19 dovela je do širenja brojnih dezinformacija (što obuhvaća dezinformacije, misinformacije i lažne vijesti), zbog čega je Svjetsk zdravstvena organizacija 2020. godine, uz pandemiju, proglasila i infodemiju. Navedeni pojam označava prisutnost mnoštva dezinformacija u medijima (novine, radio, televizija i elektroničke publikacije) te društvenim mrežama. Istraživanje Infodemics and health misinformation — a systematic review of reviews pokazalo je da se za vrijem infodemije količina zdravstvenih dezinformacija na promatranim društvenim mrežama (Twitter, Facebook, YouTube, Instagram) kretala između 0,2 % i 28,8 %, što ukazuje na postojanje problem dostupnosti neprovjerenih informacija u javnom prostoru. Treba spomenuti da su sve više prisutne reklame i objave koje promoviraju različite proizvode s izraženim ljekovitim djelovanjem i pristupačnom cijenom, a koji potiču imunitet ili doprinose bržem mršavljenju. Međutim, većina takvih proizvoda nije klinički testirana, nisu registrirani kao lijekovi i medicinski proizvodi zbog čega se ne bi smjeli reklamirati s medicinskim implikacijama. Česte su dezinfomacije o antibioticima zbog čega ih mnogi neracionalno i pogrešno upotrebljavaju ili se samoliječe bez prethodne konzultacije s liječnikom. 

Navedeno je bio jedan od razloga pokretanja Centra za medicinu utemeljenu na dokazima (Centar) 2018. g. u sklopu MEFST-a koji djeluje i kao provjeravatelj točnosti informacija o zdravlju. U radu Centra sudjeluju znanstvenici i nastavnici s Katedre istraživanja u biomedicini i zdravstvu, Katedre za medicinsku humanistiku i Hrvatskog Cochranea, u kontinuiranu suradnju s Odjelom za znanstveni rad KBC-a Split i MEFST-ovim Uredom za znanost. U rad Centra aktivno su uključeni i studenti kako bi stekli znanja i vještine u medicini utemeljenoj na dokazima te se bolje premili za profesionalni rad nakon završetka obrazovanja.
 
Ovom procesu posebno može doprinijeti suradnja s drugim stručnim ustanovama i udrugama, stoga je sastavljen konzorcij koji će sudjelovati u provedbi projekta, a koji čine Klinički bolnički centar - KBC Split, Institut za istraživanje života - MedILS i Hrvatska udruga sveučilišnih Žena - HUSŽ.


povratak na "Provjera točnosti informacija o zdravlju"

„Financira Europska unija - NextGenerationEU”
Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost korisnika. 
 
Ispiši stranicu