Akademik Radman: Kako bolesne stanice "ušutkati" parabiozom?

Akademik Radman: Kako bolesne stanice
Kulturno naslijeđe ključan je element biološkog preživljavanja, kazao je akademik Miroslav Radman na predavanju o životu i zdravlju, održanom 28. svibnja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Nakon što prestane biti reproduktivan, čovjek i dalje ima značajan broj godina života, razdoblje koje mu je darovano izvan biološkog razuma i logike. Upravo je to razdoblje pozvan iskoristiti za daljnje obogaćivanje primljenog nasljeđa, što svakako uključuje i znanost, kazao je.
Ističući činjenicu da stopa smrtnosti kod ljudi raste s godinama, pretežito zbog pojave različitih bolesti, akademik Radman postavio je pitanje što je glavni uzrok svim bolestima, možemo li ga otkriti i djelujući na njegovo otklanjanje spriječiti očitovanja i razvoj bolesti. Starenje je usporedio sa šumom koji ometa muziku (život), a bolesti kao disharmoniju kojima je zajednički uzročnik oksidacija ili hrđanje proteina u našim stanicama. Okidač za razvoj bolesti i ranije umiranje kronične su upale koje kidaju direktne veze jedne bolesne stanice i zdravih koje je okružuju,  čime se narušava ono što je Radman nazvao parabiozom, pojavu ilustriranu na pokusu u kojem su se mladi i stari miš identičnog genetskog materijala povezali poput sijamskih blizanaca i imali zajednički krvotok. Pri tom je stari miš značajno profitirao i “pomladio se”, dok je mladi miš bio minimalno “zakinut”. Međutim, nakon što je ta povezanost prekinuta, stari je miš izgubio sve biološke prednosti koje je prethodno stekao. Slično se događa i s našim deformiranim stanicama kada se se prekinu njihove izravne veze sa zdravima. Cilj je novog dijela biologije, koju zagovara akademik Radman, pronaći načine da se deformirane, oksidirane stanice “ušutkaju” parabiozom.
Na kraju predavanja, čiji je sadržaj dijelom predstavljen u radu Protein damage, ageing and age-related diseases, akademik Radman dao je i praktične savjete što možemo učiniti da usporimo oksidaciju svojih stanica. Naime, potrebno je konzumirati antioksidanse koji se u velikim koncentracijama nalaze u voću i povrću žarkih boja.
 
Izvor:
Krisko A, Radman M. Protein damage, ageing and age-related diseases. Open biology. 2019;9(3):180249.
Ispiši stranicu