Pretražite novosti:
Upisi u 1. godinu 2019./2020.
Upisi u 1. godinu 2019./2020.
Interreg-IPA CBC
croatia.cochrane.org

Tečaj - "Infekcije gornjih dišnih puteva - izazov u radu obiteljskog liječnika" - ODGOĐENO!

Tečaj -
26. veljače 2018.

Tečaj je odgođen za jesen. O novom terminu održavanja tečaja bit ćete pravodobno obaviješteni. Hvala na razumijevanju.


07. veljače 2018.

Poštovane kolegice i kolege,

Katedra obiteljske medicine MF Split Vas poziva na Tečaj trajnog medicinskog usavršavanja "INFEKCIJE GORNJIH DIŠNIH PUTEVA - IZAZOV U RADU OBITELJSKOG LIJEČNIKA"  koji će se održati 03. ožujka 2018. godine na Medicinskom fakultetu u Splitu, Zgrada Dekanata, I. kat, velika predavaonica.

Infekcije dišnog sustava (ARI) najučestalije su bolesti čovjeka te jedan od najčešćih razloga dolaska obiteljskom liječniku. Premda su pretežito blage i samoograničavajuće, predstavljaju veliko ekonomsko opterećenje za zdravstveni sustav. Unatoč činjenici da je etiološki u više od 80% slučajeva uzročnik virus, te da je učestalost bakterijskih infekcija i superinfekcija znatno manja, oko 55% bolesnika s ARI je liječeno antibiotikom.

Antibiotici spadaju među najdjelotvornije lijekove današnjice, ali njihova neracionalna upotreba dovodi do porasta rezistencije na svjetskom nivou. Od 2011. godine do danas u Republici Hrvatskoj se bilježi kontinuirano povećanje potrošnje antibiotika, osobito penicilina širokog spektra, makrolida i linkozamida. Neracionalno propisivanje antibiotika sa sobom nosi rizik nuspojava, ali i povećanje rezistencije mikroorganizama u prirodi, pa je razlikovanje virusnih i bakterijskih ARI u kliničkoj praksi obiteljskog liječnika, i iz toga proizašlo racionalno liječenje, jedno od ključnih umijeća. Poznavanje i poštivanje smjernica olakšava liječnicima terapijsku odluku, a pacijentima omogućuje ispravno liječenje i optimalnu korist od propisanog lijeka. Stoga je važan trajan rad na obnavljanju znanja liječnika iz ovog područja tijekom cijelog radnog vijeka, uključujući poznavanje recentnih svjetskih i hrvatskih smjernica za dijagnosticiranje i liječenje ARI, te sukladno tome povećanje svjesnosti o važnosti racionalne i pravilne uporabe antibiotika. 
 
Očekujemo Vas i radujemo se druženju! 
 
Voditeljice tečaja: 
 
doc. dr. sc. Davorka Vrdoljak i doc. dr. sc. Marion Tomičić

Poziv i program (pdf)
Ispiši stranicu