Pretražite novosti:

Na Medicinskom fakultetu obilježena 47. godišnjica postojanja Sveučilišta u Splitu

Na Medicinskom fakultetu obilježena 47. godišnjica postojanja Sveučilišta u Splitu
Uz visoke državne dužnosnike, predstavnike crkve, županije, grada, sudbene i izvršne vlasti, kulturnih i znanstvenih ustanova, rektorski zbor, dekane, profesore, djelatnike te drage prijatelje Sveučilišta, 15. lipnja svečano je, u amfiteatru Medicinskog fakulteta obilježena 47. godišnjica postojanja Sveučilišta u Splitu.

Uzvanicima na proslavi Dana Sveučilišta prigodno se obratio u ime prof. dr. sc. Marina Milkovića, predsjednika Rektorskog zbora i rektora Sveučilišta Sjever, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras koji je tom prilikom pročitao govor rektora Milkovića i pri tome i u rektorovo, ali i u svoje ime istaknuo da nam je sad, više no ikad prije potreban optimizam: „Uvijek se može, ili kako nam često govori poštovani rektor, prof. dr. sc. Dragan Ljutić  stalni promicatelj optimizma naglašavajući uvijek perspektivnu budućnost: „ipak se može“ . U ovom i ovakvim vremenima cijeloj je našoj zajednici potrebno gledanje nekoliko koraka unaprijed u vrijeme u kojem nećemo biti opterećeni i na distanci. Na tragu vjere u budućnost, pozvao je gradonačelnika grada Splita da nastavi uspješnu suradnju Grada i Sveučilišta jer bez rasta i razvoja Sveučilišta nema ni rasta ni zavoja Grada“.

Gradonačelnik grada Splita, ali i donedavni profesor splitskog FESB-a, dr. sc. Ivica Puljak naglasio je kako je Sveučilište jedna od najvažnijih institucija u gradu Splitu i da je kao gradonačelnik, ali i akademski građanin, izuzetno ponosan na činjenicu da je splitsko sveučilište najbolje sveučilište u Hrvatskoj i jedno od najboljih u cijeloj regiji. Obećao je da će kao gradonačelnik grada Splita i dalje razvijati partnerske odnose sa Sveučilištem, studentima i nastavnicima. Gradonačelnik Puljak i poslovno i osobno vezan za Sveučilište u Splitu rekao je: „Dozvolite mi jednu sentimentalnu notu, ja sam cijeli svoj život, cijelu karijeru proveo na Sveučilištu u Splitu i posebno sam ponosan na činjenicu da sam i ja sudjelovao u razvoju Sveučilišta. Ja sam siguran da građani Splita sanjaju viziju da živimo u gradu koji je čist i ekološki osviješten grad, grad modernih vidika i moderne ekonomije. Taj grad nikad nećemo izgraditi bez Sveučilišta u Splitu“.

Župan Splitsko dalmatinske županije, Blaženko Boban osvrnuo se na značaj Sveučilišta u Splitu u znanstvenom području, ali i u razvoju pojedinih dijelova izvan glavnog grada Splitsko-dalmatinske županije. Izrazio je iskrenu zahvalnost rektoru Draganu Ljutiću na dislociranim studijima u Makarskoj i Sinju u nadi da će suradnja biti nastavljena i u drugim, manjim sredinama županije, posebice otocima. „Uzalud nam svi veliki projekti i sve velike aktivnosti ako kroz 10-15 godina neće biti čovjeka na tom prostoru. A gdje nema čovjeka nema života“ zaključio je župan.

Nadbiskup splitsko-makarski dr. Marin Barišić uz dobre želje i čestitke prisjetio se pokojnog Tonča Petrasova Marovića i njegovih stihova „sjaš / svijetiš / svemiriš me“ kojima završava trilogija Putanje, pjesma među pjesmama i tim se stihovima osvrnuo na Sveučilište. „Gledajući na međunarodnoj ljestvici akademsku kvalitetu našeg splitskog sveučilišta doista možemo reći da sjaji, uzimajući u obzir kvalitetu i stručnost profesora, ali i potencijal naših mladih talenata. Svijetliš, znači da nas otvara prema međunarodnim drugim sveučilištima i svemiriš – otvara nas prema budućnosti. Doista bih želio da naše Sveučilište, kao i sva sveučilišta u Hrvatskoj, budu universitas tj. jedna skladnost i povezanost svih vrednota i dimenzija za što je uostalom i osnovano sveučilište. Da to bude doista universitas znanja, etike, estetike, duhovnosti i religioznosti. I zato bismo trodimenzionalnom obliku „sjajiš, svijetliš i svemiriš nas“ ponudili i četvrtu riječ usmjeruješ i čini nas pristojnijima“ zaključio je nadbiskup Barišić.

Dr. sc. Mario Banožić, ministar obrane Republike Hrvatske, naglasio je važnost Sveučilišta kao vrlo bitnog partnera Ministarstva i koji se svih ovih godina pokazao kao suradnik na kojega se može računati u brojnim situacijama, prvenstveno kod obrazovanja kadrova koji se odnose na vojno pomorstvo i razvoj Hrvatske ratne mornarice. „S tim ciljem ćemo se razvijati i dalje u puno većem formatu. Naime, Vlada RH na čelu s Andrejem Plenkovićem iskazala je kao jedan od prioritetnih projekata obrazovanje Hrvatske vojske kroz Zakon o osnivanju Vojnog sveučilišta sigurnosti i obrane u čemu vojno pomorstvo zauzima vrlo značajnu ulogu u sastavu Hrvatske vojske“.

Uzvanicima se obratio i prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja te izaslanik predsjednika Vlade gospodina Andreja Plenkovića. Ministar je izrazio veliko zadovoljstvo što prisustvuje ovoj hvalevrijednoj proslavi na Sveučilištu u Splitu, jednom od vrhunskih sveučilišta u RH koje se definitivno profilira u europsko sveučilište visokih vrijednosti, koje čuva nacionalni identitet, mediteranske vrijednosti, ali je i zauzelo mjesto u europskom obrazovnom i istraživačkom prostoru. Osim obrazovanja i vrhunskih kadrova, naglasio je ministar, ovdje se njeguje znanstveno-istraživački rad, a po svojim uspjesima citiranosti spada u sam vrh hrvatske znanosti. Podsjetio je da potpora od strane Vlade RH nikada nije izostala, ali i najavio da neće izostati ni u budućnosti. „Imamo velikih mogućnosti koje nam se otvaraju u okviru nacionalnog programa obnove i oporavka, ali jednako tako i iz sredstava EU namijenjenih za znanost i obrazovanje.

Po završetku obraćanja cijenjenih gostiju, auditoriju se obratio rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr.sc. Dragan Ljutić. Rektor Ljutić zahvalio se svima što su prepoznali trud i rad Sveučilišta u Splitu, ali i spremnost da pomognu. „Ne krijem zadovoljstvo koliku važnost našem Sveučilištu daje naša Vlada. Zajedničkim radom i ulaganjima dići ćemo razinu rada i studiranja na našem Sveučilištu, upravo onakvu kakvu zahtijeva jedno zapadnoeuropsko sveučilište“.
Rektor Sveučilišta u Splitu izvijestio je uzvanike detaljnije o radu Sveučilišta.

Dan Sveučilišta je prigoda da se uruče nagrade istaknutim pojedincima. Plaketu za doprinos razvoju i promociji Sveučilišta u Splitu dobili su: prof. dr. sc. Boris Škvorc, prof. dr. sc. Stipan Janković, prof. dr. sc. Zoran Đogaš, posthumno akademik Siba Mardešić, prim. dr. sc. Željka Karin, izv. prof. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević, Marijan Bašić, mag. ing. el., te izv. prof. dr. sc. Zvonimir Lušić.

Povelje Sveučilišta u Splitu dobili su mons. dr. Marin Barišić i Andro Krstulović Opara dok su počasna zvanja professor emeritus dodijeljena dr. sc. Ivi Babiću, dr. sc. Frani Barbiru, dr. sc. Juri Margeti, dr. sc. Vlasti Matijević i dr. sc. Nikici Družijaniću.

Gudački kvartet „Bozzotti“ u sastavu: Ana Tošić D'Ambra – violina, Dakica Sanko – violina, Damiano Cosimo D'Ambra – viola i Dubravko Geić – violončelo svojim virtuoznim izvedbama upotpunili su današnju svečanost.

Tekst: unist.hr

Fotografije: Dalibor Gabela, Informatička služba MEFST

resize_DSC_9080.png
resize_DSC_9150-2.png
resize_DSC_9158.png
resize_DSC_9113.png
resize_DSC_9128.png
resize_DSC_9133.png
resize_DSC_9141-2.png
resize_DSC_9168.png
resize_DSC_9185.png
resize_DSC_9189.png
resize_DSC_9197.png
resize_DSC_9204.png
resize_DSC_9221.png
resize_DSC_9231.png
resize_DSC_9237.png
resize_DSC_9242.png
resize_DSC_9253.png
resize_DSC_9098.png
resize_DSC_9254.png
resize_DSC_9100.png
resize_DSC_9259.png
resize_DSC_9262.png
resize_DSC_9109.png
resize_DSC_9268.png
resize_DSE_4846.png
resize_DSC_9094.png
resize_DSC_9093.png
resize_DSC_9090.png
resize_DSC_9083.png
resize_DSC_9082.png
Ispiši stranicu