Povijest Katedre

Katedra za Sudsku medicinu djeluje pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju Kliničkog bolničkog centra Split.
Do odvajanja Područnog studija medicine u Splitu pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nastava iz sudske medicine odvijala se u okviru Katedre za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Od 1993. godine u istoj u nastavu je uključena dr. Marija Definis-Gojanović, kao završeni specijalist sudske medicine. Nakon izbora u nastavno zvanje asistenta, od prosinca 1994. godine, nastavu vodi potpuno samostalno te je organizira prema suvremenim nastavnim metodama. Od 2010. godine dotadašnji Kolegij iz Sudske medicine ponovno postaje samostalna Katedra.
Nastava iz ovog predmeta se izvodi u prostorijama Patološko-anatomskog kompleksa, pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju Kliničkog bolničkog centra Split, gdje postoje učionice, seminarske dvorane, laboratorij za sudsku toksikologiju i sudsku genetiku te obdukcijska sala, a programom je predviđena i terenska nastava (mrtvozorstvo, očevidi i sudske rasprave).
Broj sati nastave iz predmeta Sudska medicina iznosi 60 od čega na predavanja otpada 20 sati, seminare 20 sati te vježbe 20 sati.
Voditelj Katedre za sudsku medicinu je prof. dr. sc.  Marija Definis-Gojanović, dr. med.
U nastavu su uključeni i:  - prof. dr. sc. Davorka Sutlović, dipl. ing. kemije
                                       - mr. sc. Antonio Alujević, dr. med.
                                       - dr. sc. Kristijan Bečić, dr. med.
                                       - Maja Veršić-Bratinčević, dipl. ing.
U perspektivi se predviđaju i daljnja napredovanja nastavnika.
O kvaliteti izvođenja nastave govore i studentske ankete koje već niz godina ovaj predmet ocjenjuju vrlo visokom ocjenom, a sam voditelj predmeta u nekoliko je navrata dobio nagrade za kvalitetno provedenu nastavu.
Svakako je za napomenuti da je na ovoj katedri do sada izrađeno preko 30 diplomskih radova (pod mentorstvom prof. Marije Definis-Gojanović).
Svi navedeni nastavnici ovog predmeta kontinuirano publiciraju radove, te sudjeluju na domaćim i međunarodnim stručnim i znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. U okviru katedre organiziran je i iznimno uspješan poslijediplomski tečaj za stalno usavršavanje liječnika iz mrtvozorstva (2003. i 2005. godine).
Novim nastavnim planom i programom (Bologna) predviđena su i tri izborna predmeta s aktualnim i važnim temama iz područja sudske medicine a koje se, zbog ograničenog fonda sati, ne mogu obraditi u okviru zadane satnice.
 
Ispiši stranicu