Internističke struke

Predmet: Internističke struke

- Popis vještina (doc)
- Evidencijski list Internističke struke (doc)
- Upute za raspored 2019./20. (xls)

Uvodne napomene

Načela nastave Predmeta Internističke struke su samostalnost studenta pri radu s bolesnikom, uz stručno vođenje od strane mentora. Pri tome student integrira do sada stečena znanja i vještine i primjenjuje ih u radu s bolesnicima, dakle sudjeluje u uzimanju anamneze, pregledu bolesnika i odlučivanju o daljnjim postupcima liječenja i dijagnostike. Dakle student obavlja samostalni pregled i anamnezu, uz prijedlog za dijagnostiku i liječenje pod kontrolom službujućeg liječnika. Nastava iz vježbi se izvodi na hitnim bolničkim prijemima, i to na internom, infektološkom, neurološkom i psihijatrijskom.

Ukoliko nema bolesnika na prijemu studenti mogu uz dozvolu dežurnog specijaliste pregledati i bolesnike koji leže na Klinici (npr. ako nema bolesnika na Hitnom internom prijemu, student može doći do intenzivne jedinice ili do odjela ako ima interesantnih bolesnika, ili vidjeti stanje bolesnika kojeg je prije gledao na prijemu).

Radilišta su slijedeća: Hitni interni prijem: 1 radilište (neparnim danom na Firulama, parnim danom na Križinama) - 76% nastave (95 sati vježbi); Infektološki prijem: 1 radilište (na Klinici za infektologiju) - 16% nastave (20 sati vježbi); Hitni neurološki prijem i Hitni psihijatrijski prijem (zajedno 1 radilište, oba na Firulama) - 8% nastave (10 sati vježbi).

Vježbe na Hitnom internom prijemu održavaju se parnim datumom na prijemu lokaliteta Križine, a neparnim datumom na prijemu lokaliteta Firule. Vježbe na Hitnom infektološkom prijemu održavaju su isključivo na lokalitetu Klinike za infektologiju. Vježbe na Hitnom neurološkom prijemu i Hitnom psihijatrijskom prijemu održavaju se objedinjeno, na prijemu na Firulama. Ukupno je iz Predmeta predviđeno 130 sati nastave, od toga 125 sati vježbi i 5 sati seminara.

Nazočnost nastavi je obavezna, izostanci se nadoknađuju u dogovoru s voditeljima predmeta. Nazočnost na vježbama se evidentira na posebnom obrascu (Evidencija nastave) potpisom dežurnog liječnika koji vodi studenta (bez obzira na status) na radilištu (dakle i specijalizant može voditi studente) tijekom toga radnog dana vježbi, uz supotpis starijeg specijaliste (mora biti potpis dežurnog specijaliste). Osim toga, tijekom nastave je potrebno samostalno izvršiti određeni broj zahvata (vještina) što se evidentira također potpisom dežurnog liječnika (aktualnog voditelja vježbi) na drugom obrascu (Popis vještina). Potrebno je obaviti određen minimalan broj samostalnih postupaka.

Vrijeme održavanja nastave je moguće u terminu 8-24h, podijeljeno u 4 smjene: od 8-12h (5 školskih sati), od 12-16h (5 školskih sati), 16-20h (5 školskih sati), te 20-24h (5 školskih sati). Nastava se može odvijati (prema rasporedu) subotom, nedjeljom pa i blagdanom, i to cijele godine. Nadoknade izostanaka se obavljaju prema dogovoru s voditeljima predmeta.

Seminari su problemski: voditelj seminara prezentira (simulira) slučaj koji studenti podijeljeni u skupine rješavaju, te predstavnik skupine iznosi mišljenje o potrebnim postupcima, zapravo se simulira odnos liječnik-bolesnik (simulacije slučajeva). Studenti ne pripremaju seminar. 
 
Za sve nejasnoće, eventualne zamjene ili nadoknade,  možete kontaktirati voditelje.
 
Voditelji predmeta Internističke struke:
 
doc. dr. Vedran Kovačić
vedkovac@inet.hr

doc. dr. Josipa Radić
jdodig@net.hr Ispiši stranicu