Odgovori na pitanja studenata

1. Mogu li dva studenta raditi istraživanje zajedno i oba studenta taj rad braniti kao disertaciju?
Ne. Dva ili više studenata poslijediplomskog studija mogu zajedno raditi istraživanje, ali samo jedan student iz jednog rada može prijaviti disertaciju. Ostali suradnici u istraživanju mogu biti koautori na znanstvenom radu, ali ne i na disertaciji. Jedan pristupnik brani jednu disertaciju.

2. Ako se završni specijalistički rad objavi u časopisu indeksiranom u Current Contentsu (CC-u), vrijedi li taj rad u CC-u kao uvjet za upis u doktorski studij?
Ne. Prema važećem Pravilniku o poslijediplomskom studiju, rad koji se jednom iskoristi za ispunjavanje uvjeta prijave teme disertacije može se koristiti samo jednom. Ako student specijalističkog studija objavi u časopisu indeksiranom u CC-u istraživanje na kojem se temelji završni specijalistički rad, treba objaviti još jedan CC rad da bi zadovoljio uvjete za nastavak studiranja na doktorskom studiju.

3. Mora li završni specijalistički rad biti sustavni pregled literature?
Ne. Završni rad treba imati formu znanstvenog rada u časopisu. Po sadržaju završni rad može biti sustavni pregled, pregledni rad, stručni rad ili izvorno istraživanje. Umjesto završnog rada, student može priložiti rad objavljen u časopisu koji je indeksiran u nekoj međunarodnoj bazi u vremenu nakon upisa u specijalistički poslijediplomski studij, uz uvjet da je rad iz područja studija i da je student prvi autor.

Ispiši stranicu