Planovi

Nastavni i znanstveni planovi za slijedećih pet godina

U okviru provođenja nastave na Katedri za kliničku onkologiju i dalje ćemo se zalagati za stalno poboljšanje kvalitete izvođenja nastave u svim njenim oblicima: predavanjima, seminarima i vježbama. Glavne smjernice poboljšanja izvedbe nastavnog procesa uvijek će određivati rezultati redovite godišnje anonimne studentske ankete o uspješnosti izvođenja nastave te preporuke Povjerenstva za nadzor izvedbe nastave. Tražit ćemo najbolje načine ujednačavanja kvalitete nastave u katedri, osobito seminarske nastave i vježbi. To će se osigurati redovitim radnim sastancima Katedre, zajedničkim planiranjem zadaća u katedri te zajedničkom kontrolom i povremenim provjeravanjem učinjenog, sve to uz suglasnost svih članova Katedre koja će se i nadalje sastajati najmanje 2 puta u svakom semestru. Raspored nastave za slijedeću akademsku školsku godinu bit će uvijek izrađen najmanje 3 mjeseca prije početka školske godine, a nakon usklađivanja na Vijeću godine. Osigurati će se dovoljan broj nastavnika i suradnika u skladu s minimalnim nastavnim opterećenjem te osigurati adekvatni prostor i pomagala za izvođenje seminara i vježbi (predavanja i seminari se odvijaju u tzv. fakultetskim prostorima, a vježbe u prostorima Centra za onkologiju KB Split). U postupku usklađivanja s Bolonjskim procesom, težište se prebacuje na praktični rad u vidu vježbi i interaktivnih seminara. Kvaliteta nastave će se poboljšati primjenom najsuvremenijih metoda i modaliteta izvođenja vježbi (naglasak na rad u malim skupinama ).
Poticati će se znanstveno-istraživački rad nastavnika i suradnika u nastavi na Katedri za klliničku onkologiju kao i svi oblici stručnog i znanstvenog usavršavanja. Poseban naglasak stavlja se na usavršavanje i napredovanje mladih suradnika u nastavi (poslijediplomski doktorski znanstveni studij, usavršavanje u inozemstvu, kongresi u zemlji i inozemstvu, uvođenje novih terapijskih postupaka,...), publiciranje stručnih i znanstvenih radova. Nastavnici i suradnici u nastavi Katedre interne medicine II, podpredmet Klinička onkologija i nadalje će objavljivati znanstvene i stručne radove u časopisima indeksiranim u Current Contestsu i drugim indeksiranim međunarodnim publikacijama te aktivno sudjelovati na domaćim i međunarodnim kongresima i simpozijima.
Trenutno se u Centru za onkologiju i radioterapiju provode 2 znanstveno-istraživačka projekta (studije): 1. Kapecitabin i bevacizumab u liječenju bolesnika s metastatskim rakom debelog crijeva starijih od 70 godina, koji je osnova doktorske disertacije asistenta dr.T.Omrčena i 2. Kapecitabin i mitomicin u liječenju metastatskog raka dojke koji je osnova doktorske dizertacije dr.M.Bobana.
Također, u zvanje asistenta na Katedri za kliničku onkologiju planira se uvesti dr.sc.Tihana-Boraska Jelavić.


Budućnost struke

U suvremenoj medicini stalno se naglašava i postoji potreba timskog rada, u kojem specijalisti kliničke onkologije s ostalim kolegama liječnicima drugih specijalnosti provode dio radnog vremena u konzultacijskim sastancima koji su dio raznih timova za najbolje liječenje bolesnika s malignim bolestima. Trenutno, u Centru za onkologiju KB Split djeluju slijedeći timovi za liječenje bolesnika s malignim tumorima: Tim za urološke tumore, Tim za dojku, Tim za ORL bolesnike, Tim za gastrointestinalne tumore, Tim za bolesnike s plućnim tumorima, Tim za kožne tumore i melanome.
Napredak medicinske struke općenito, a time i onkologije kao zasebne, ali istovremeno i multidisciplinarne djelatnosti i grane medicine nalaže uvođenje i provođenje najsuvremenijih oblika liječenja onkoloških bolesnika. Suvremeni onkološki pristup uključuje liječenje bolesnika s malignim tumorima najprije kirurškim zahvatom, a potom radioterapijom, kemoterapijom, hormonskom terapijom, imunoterapijom, te ostalim modalitetima specifične onkološke terapije. Suvremene dijagnostičke metode analiziraju tumore na molekularnoj razini te danas govorimo o tzv. ciljnoj terapiji gdje se liječenje usmjerava prema faktorima rasta krvnih žila tumora, receptorima za epidermalni čimbenik rasta tumora, tzv. HER2neu receptorima, metaloproteazama,...
Ispiši stranicu