Agencija za mobilnost i programe EU

Agencija za mobilnost i programe EU

Visoko obrazovanje i bilateralni programi 
OBRAZOVANJE I OSPOSOBLJAVANJE / Erasmus+: Visoko obrazovanje / Bilateralni programi 
 

Što je Bilateralni program akademske mobilnosti?

Bilateralni program akademske mobilnosti je program stipendiranja državljana Republike Hrvatske i stranih državljana temeljem međunarodnih ugovora i bilateralnih programa suradnje koje je Republika Hrvatska sklopila s partnerskim državama.

 

Koje su zemlje obuhvaćene Bilateralnim programom akademske mobilnosti?

Hrvatski se državljani mogu prijaviti na natječaje za stipendije koje periodički raspisuju sljedeće zemlje: Austrija, Australija, Bugarska, Crna Gora, Francuska, Grčka, Japan, Kanada, Kina, Mađarska, Makedonija, Njemačka (Bavarska), Poljska, Ruska Federacija, SAD (Program Fulbright), Slovačka, Švicarska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo (British Scholarship Trust). Informacije o dodatnim oblicima bilateralne suradnje koje provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja možete naći ovdje.

 

Pruža li Bilateralni program akademske mobilnosti mogućnosti za učenje stranih jezika u inozemstvu?

Pojedine zemlje nude državljanima Republike Hrvatske tzv. „jezične stipendije“ u obliku kraćih ljetnih tečajeva ili studijskog boravka na visokom učilištu u inozemstvu u trajanju jednog ili dva semestra. U većini slučajeva, „jezične stipendije“ namijenjene su studentima ili profesorima filoloških grupa, tj. studentima i profesorima jezika koji se govori u zemlji primateljici.

 

Koji su uvjeti za prijavu?

Uvjeti prijave ovise o pojedinom natječaju, međutim glavni preduvjet za prijavu je hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Republici Hrvatskoj.

 

Kako se prijaviti za stipendiju?

U tekstu svakog pojedinog natječaja opisan je način prijave i potrebna dokumentacija. Za natječaje koje administrira Agencija za mobilnost i programe EU prijava se dostavlja poštom te je, uz ostalu dokumentaciju, obavezno dostaviti otisnuti prijavni on-line obrazac na hrvatskom jeziku koji je dostupan na web stranici:http://www.mobilnost.hr/prijava_za_stipendiju/. Prijavom na natječaj kandidati daju privolu Agenciji za mobilnost i programe EU za prikupljanje i obradu njihovih osobnih podataka (koje su ustupili putem prijave) u svrhu provedbe natječaja i suglasnost za korištenje podataka prilikom objave rezultata natječaja (ime i prezime) na web stranici Agencije. Pojedine natječaje administriraju partnerske ustanove u inozemstvu i tada kandidati izravno podnose svoje prijave toj organizaciji.

Gdje mogu naći informacije o drugim izvorima stipendiranja  ili mogućnostima za mlade u inozemstvu?

Portal Stipendije Info

Study Portals for Scholarships

Eurodesk

Europski portal za mlade

Ploteus

Europass



Izvor:AMPEU Ispiši stranicu