Med. mikrobiologija i parazitologija

Nastavni plan i program (pdf)
Izvedbeni raspored za ak.god.2023./24.
Popis po vježbovnim skupinama za ak.god.2023./24.

OBVEZNA LITERATURA

Samaranayake L. : Osnove mikrobiologije za doktore dentalne medicine, Placebo 2022.


Tonkić M. i sur. Medicinska mikrobiologija - praktikum za vježbe za studente Dentalne medicine. Split: Redak; 2023.
*(pdf) -> nakon prijave na Intranet, otvara se nova stranica




CILJ I SVRHA PREDMETA
Svrha je ovog predmeta da studente dentalne medicine upozna s osnovnim spoznajama o virusima, bakterijama i gljivama patogenim za ljude. Sadržaj predmeta trebao bi poslužiti ponajprije kao osnova iz mikrobiologije, s posebnim naglaskom na patogene usne šupljine s mogućim posljedicama u usnoj šupljini, a s tim povezano i u drugim organskim sustavima. Cilj nastave je i upoznati studente s mogućnostima prevencije nastanka i širenja infekcije u stomatološkoj ordinaciji, a stečena znanja će biti značajna pri učenju drugih predmeta gdje se spominju patogeni mikroorganizmi.
 
KOMPETENCIJE
Na kraju nastave studenti će biti osposobljeni: samostalno odrediti vrstu najčešćih patogena u usnoj šupljini prema mikroskopskom preparatu ili drugim značajkama, očitati test osjetljivosti i odrediti način prenošenja kao i način obrane čovjeka od specifičnog mikroorganizma, poznavati mjere prevencije nastanka i širenja infekcije u stomatološkoj ordinaciji.
Na osnovi laboratorijskih vježbi, seminara i predavanja, studenti će steći znanja i vještine iz sljedećeg: postupci sterilizacije i dezinfekcije; objasniti izvor, ulazna vrata i načine širenja infekcije; ulogu normalne mikrobne flore; čimbenike virulencije bakterija, virusa i gljiva; patogenetske mehanizme infekcija usne šupljine; te će biti osposobljeni provesti temeljne mjere prevencije križnih infekcija. Također, studenti će biti sposobni samostalno uzimati bris ždrijela i gingive, te nasađivati biološke materijale na mikrobiološke podloge.
      Ispiši stranicu